Natriumaskorbat er en kjemisk forbindelse som brukes som konserveringsmiddel og antioksidant i bearbeida matvarer. Kjemisk er det natriumsaltet av askorbinsyre (vitamin C). Som tilsetningsstoff har det kodenummer E 301.

Faktaboks

Også kjent som

Ascorbin

sodium L-ascorbate

2,3-didehydro-L-threo-hexono-1,4-lactone sodium enolate

natrium 3-keto-L-gulofuranolakton enolat

CAS-nr. 134-03-2

Uttale

n'atriumaskårb'at

Kjemisk formel
C6H7O6Na
Smeltepunkt
218 °C (dekomponerer)
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Natriumaskorbat er tillatt brukt i veldig mange bearbeida matvarer, for eksempel tørrmelk, hermetisk frukt, fersk pasta, øl, gåseleverpostei, mel og godteri i så stor mengde som er nødvendig (quantum satis).

Mattrygghet

Stoffet omdannes til vitamin C (askorbinsyre) i magesekken. Får kroppen for mye vitamin C, skiller den ut overskuddet, så det er helt ufarlig i normale mengder.

Kjemiske egenskaper

Stoffet danner hvitt til svakt gult krystallinsk pulver, men mørkner i kontakt med luft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg