Matsvinn brukes som begrep for matvarer som ikke brukes til mat. Det er mange årsaker til dette. Enkelte matvarer blir sortert ut om de har et avvikende utseende, slik som bøyde agurker eller spiralforma gulrøtter. Noen matvarer blir kasta av produsenten om det har skjedd noe feil i tillaginga eller pakkinga, atter andre blir ødelagt under transport fra produsent til butikk. I butikken blir matvarer "utgått på dato" tatt ut, men oppdages de i tide, blir de gjerne lagt i en lavprisdisk eller merka med redusert pris og solgt. Noen butikker donerer overskuddsvarer til organisasjoner som deler ut mat, andre har avtaler med bønder som bruker overskuddsvarer til dyrefor.
Brødvarer som ikke blir solgt den dagen de er bakt blir ofte solgt billigere dagen etter, mens frukt og grønnsaker blir ofte kasta om de har ligget en stund og fått brune flekker, blitt myke eller på annen måte ser gamle ut, selv om enkelte butikker også selger ut disse til redusert pris.
I offentlige husholdninger, restauranter og kafeer og i private hjem blir det også kasta betydelige mengder mat. Det kan være mat som ble ødelagt under oppbevaring, mat som ble mislykka eller mat som ble til overs etter et måltid. En del serveringssteder har avtaler med bønder som får matrester til å gi til husdyra.
Matsvinn har også en betydelig miljømessig påvirkning på landbruket, da det blir produsert store mengder mat som aldri blir spist. Da blir det brukt mer sprøytemidler og mer gjødsel. Det blir også brukt større naturområder til jordbruk enn hva som burde vært nødvendig, om all maten hadde blitt spist.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.