Godteriutvalg i butikk
godteri
Godteri inneholder mange ulike fargestoffer.
godteri
Lisens: CC BY SA 3.0
liste over ingredienser
Godterier kan inneholde en rekke ulike tilsetningsstoffer, for å gi godteriet smak, konsistens og farge.
liste over ingredienser
Lisens: CC BY SA 3.0

Godteri er matvarer som ikke spises for å få næring, men fordi man har lyst, fordi det smaker godt. Godteri har oftest mye sukker og/eller mye fett.

Faktaboks

Uttale

g'åtteri

Også kjent som

blant annet snop, slikkeri, snaks, snadder, knask, søtsaker, snavvel og godt

Tradisjonelt ble godteri spist på lørdager istedenfor gjennom hele uka, derav kom begrepet lørdagsgodt. Lørdagsgodt ble opprinnelig anbefalt for å bedre folks tannhelse, men har også vært et vanlig begrep for å begrense barns godterispising, og noen familier følger tradisjonen med lørdagsgodt fremdeles.

Godteri-begrepet varierer mellom landsdeler og aldersgrupper, andre begreper er blant annet snop, slikkeri, snaks, snadder, knask, søtsaker, snavvel og godt.

Hva som omfattes av begrepet godteri vil variere, noen regner bare søtsaker som inneholder mye sukker, mange inkluderer fettholdige varer som nøtter, potetgull og popkorn, og en del inkluderer også iskrem, kjeks og forskjellige småkaker.

Typisk for godteri er at de tåler oppbevaring over lang tid, og at mange inneholder tilsetningsstoffer for å tilføre smak, farge og/eller konsistens, men også for å øke holdbarheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg