Glyserol, 1,2,3-propantriol, tidligere kalt glyserin, i ren tilstand en tyktflytende, fargeløs væske som smaker søtt og som er meget hygroskopisk. Glyserol har kjemisk formel CH2OHCHOHCH2OH og er den enklest oppbygde av de treverdige alkoholene. Koker ved 290 °C under delvis spalting. Densitet 1,267 g/cm3. Glyserol er en bestanddel i alle egentlige fettstoffer hvor den finnes bundet til forskjellige fettsyrer som estere, såkalte glyserider. Glyserol inngår også i fosfatidene, spesielt i lecitinene.

Ved alkoholgjæring dannes også et par prosent glyserol; men mengden kan økes betydelig ved tilsetning av sulfitter, en fremgangsmåte som under den første verdenskrig ble brukt til teknisk fremstilling av glyserol i land med dårlig tilgang på fettstoffer.

Teknisk fremstilles glyserol normalt ved spalting av fett etter forskjellige metoder. Den eldste metoden er forsåpning med baser, hvor det foruten glyserol oppstår såper (fettsyrenes alkalisalter). Ved autoklavspaltingen oppvarmes fett med vann og litt sinkoksid og spaltes derved i glyserol og frie fettsyrer. En annen fremgangsmåte består i at fettet oppvarmes med vann og et sulfonert naftalen-fettsyrekompleks (Twitchells reagens). Videre kan nevnes enzymatisk spalting, hvor man bruker et fettspaltende enzym, en lipase, som forekommer i ricinusfrø. Også flere syntetiske fremstillingsmetoder er tilgjengelige, bl.a. med utgangspunkt i propylen.

Først og fremst brukes glyserol til fremstilling av nitroglyserol, som er en vesentlig bestanddel av dynamitt, sprenggelatin o.a. sprengstoffer. Videre brukes den som tilsetning til såper, salver, stempelfarger og skokrem; i fargestoffindustrien, farmasøytisk industri og kosmetisk industri m.m. I næringsmiddelindustrien har stoffet koden E422 og brukes som fortykningsmiddel, f.eks i iskrem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.