glyserol
Molekylmodell av glyserol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
glyserol
Lisens: CC BY SA 3.0
glyserol
Strukturformel for glyserol
glyserol
Lisens: CC BY SA 3.0

Glyserol er en tyktflytende, fargeløs væske som smaker søtt og som er svært hygroskopisk, det vil si at den lett tar opp vann. Den er en bestanddel av fett og brukes blant annet i produksjon av sprengstoff. På grunn av den vannbindende egenskapen brukes glyserol som grunnbestanddel i mange salver og fuktighetskremer.

Faktaboks

Uttale
glyserˈol
Også kjent som

1,2,3-propantriol

glyserin

Kjemiske egenskaper

Glyserol har kjemisk formel CH2OHCHOHCH2OH og er den enklest oppbygde av de treverdige alkoholene. En annen betegnelse på forbindelsen er 1,2,3-propantriol.

Stoffet koker ved 290 °C under delvis spalting. Massetettheten (densiteten) er 1,267 gram per kubikkcentimeter (g/cm³). Glyserol er en bestanddel i alle egentlige fettstoffer, og den finnes her bundet til forskjellige fettsyrer som estere, såkalte glyserider. Glyserol inngår også i fosfatidene, spesielt i lecitinene.

Fremstilling

Ved alkoholgjæring dannes også et par prosent glyserol, og mengden kan økes betydelig ved tilsetning av sulfitter. Denne fremgangsmåten ble brukt under første verdenskrig til teknisk fremstilling av glyserol i land med dårlig tilgang på fettstoffer.

Teknisk fremstilles glyserol normalt ved spalting av fett etter forskjellige metoder. Den eldste metoden er forsåpning med baser, og da oppstår det i tillegg til glyserol såper, som er fettsyrenes alkalisalter. Ved autoklavspaltingen oppvarmes fett med vann og litt sinkoksid og spaltes derved i glyserol og frie fettsyrer.

En annen fremgangsmåte består i at fettet oppvarmes med vann og et sulfonert naftalen-fettsyrekompleks (Twitchells reagens). Videre kan nevnes enzymatisk spalting, hvor man bruker et fettspaltende enzym, en lipase, som forekommer i ricinusfrø.

Det finnes også flere syntetiske fremstillingsmetoder, blant annet med utgangspunkt i propylen.

Anvendelse

Først og fremst brukes glyserol til fremstilling av nitroglyserin, som er en vesentlig bestanddel i dynamitt, sprenggelatin og andre sprengstoffer.

Videre brukes stoffet som tilsetning i såper, salver, stempelfarger og skokrem; i fargestoffindustrien, farmasøytisk industri og kosmetisk industri med mer.

I næringsmiddelindustrien har stoffet koden E422 og brukes som fortykningsmiddel, for eksempel i iskrem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg