Glyserol er en tyktflytende, fargeløs væske som smaker søtt og som er svært hygroskopisk, det vil si at det lett tar opp vann. Det er en bestanddel av fett og brukes blant annet i produksjon av sprengstoff.

Glyserol har kjemisk formel CH2OHCHOHCH2OH og er den enklest oppbygde av de treverdige alkoholene. En annen betegnelse på forbindelsen er 1,2,3-propantriol.

Stoffet koker ved 290 °C under delvis spalting. Massetettheten (densiteten) er 1,267 g/cm3. Glyserol er en bestanddel i alle egentlige fettstoffer, og den finnes her bundet til forskjellige fettsyrer som estere, såkalte glyserider. Glyserol inngår også i fosfatidene, spesielt i lecitinene.

Ved alkoholgjæring dannes også et par prosent glyserol, og mengden kan økes betydelig ved tilsetning av sulfitter. Denne fremgangsmåten ble brukt under første verdenskrig til teknisk fremstilling av glyserol i land med dårlig tilgang på fettstoffer.

Teknisk fremstilles glyserol normalt ved spalting av fett etter forskjellige metoder. Den eldste metoden er forsåpning med baser, og da oppstår det i tillegg til glyserol såper, som er fettsyrenes alkalisalter. Ved autoklavspaltingen oppvarmes fett med vann og litt sinkoksid og spaltes derved i glyserol og frie fettsyrer.

En annen fremgangsmåte består i at fettet oppvarmes med vann og et sulfonert naftalen-fettsyrekompleks (Twitchells reagens). Videre kan nevnes enzymatisk spalting, hvor man bruker et fettspaltende enzym, en lipase, som forekommer i ricinusfrø.

Det finnes også flere syntetiske fremstillingsmetoder, blant annet utgangspunkt i propylen.

Først og fremst brukes glyserol til fremstilling av nitroglyserin, som er en vesentlig bestanddel av dynamitt, sprenggelatin og andre sprengstoffer.

Videre brukes stoffet som tilsetning til såper, salver, stempelfarger og skokrem; i fargestoffindustrien, farmasøytisk industri og kosmetisk industri med mer.

I næringsmiddelindustrien har stoffet koden E422 og brukes som fortykningsmiddel, for eksempel i iskrem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.