sukker – matvare

Sukker betyr i dagligtale husholdningssukker eller bordsukker, som mer presist heter sukrose.

I kjemien er sukkere stoffer med lignende egenskaper som sukker. Noen kjente eksempler er druesukker, også kalt glukose, og fruktose.

Sukker (sukrose) selges som matvare i ulike former.

  • Farin eller hvitt sukker består av små krystaller og er meget rent, det vil si fri for andre stoffer
  • Kandissukker er større krystaller av sukker
  • Brunt sukker er mindre renset sukrose som derfor inneholder små mengder av andre stoffer som bestemmer fargen
  • Melis er finmalt farin, ofte tilsatt stivelse eller et annet antiklumpemiddel
  • Sirup er en tykk løsning av sukker i vann

Sukker utvinnes av planter, hovedsakelig sukkerrør og sukkerbete (henholdsvis ca. 56 prosent og 44 prosent av produksjonen i verden). Mindre mengder utvinnes også av sukkerhirse, sukkerpalmer og sukkerlønn.

Både stivelse og cellulose er polymerer hvor monomeren er glukose, og glukose fremstilles i stigende grad fra mais og andre kornsorter som inneholder stivelse og fra trær som inneholder cellulose.

Ved pressing av sukkerrør fås en sukkersaft, som konsentreres ved inndamping og renses ved tilsetning av blant annet kalk. Råsukkeret som dannes, er brunt og aromatisk og inneholder 98 prosent sukrose. Som biprodukt dannes en ikke-krystalliserende sirup eller melasse. Denne brukes til dyrefôr eller spisesirup, eller forgjæres og destilleres til råsprit eller rom.

Raffinering av råsukkeret omfatter blant annet oppløsning og rekrystallisasjon. Dette gir raffinert sukker, som markedsføres i forskjellige handelskvaliteter som farin (løst sukker), raffinade (sukkerbiter) og kandissukker.

Fremstilling av sukker fra sukkerbete foregår ved oppkutting og ekstraksjon i varmt vann, med påfølgende rensing ved felling av urenheter med blant annet kalk. Løsningen dampes inn og danner sukkerkrystaller etter tilsetting av krystalliseringskim. Sukkeret markedsføres på samme måte som rørsukkeret.

Sukker er et viktig produkt med allsidig bruk i nærings- og nytelsesmiddelindustrien og i husholdningen. Ved siden av å gi en søt smak til forskjellige produkter, er sukker også en betydelig energikilde i vårt kosthold. 1 gram sukker gir 17 kJ (omtrent 4 kcal) ved forbrenning i cellene i kroppen.

Lett tilgang til sukker har økt sukkerforbruket i hele den vestlige verden. Helsedirektoratet anbefaler at tilsatt sukker ikke bør overstige ti prosent av energitilførselen, altså i snitt 55 g for kvinner og 70 g for menn. For mye sukker fører til vektøkning og redusert helse.

Raffinert sukker er et ensidig næringsmiddel uten mineralsalter, vitaminer, proteiner eller andre viktige næringsstoffer. Det brukes også som råmateriale for gjæringsproduksjon av etanol, butanol med fler, som smakstilsetting, antioksidant, konserveringsmiddel og i farmasøytisk industri.

I Norge var honning lenge den eneste lokale kilden til sukker. I Europa startet først sukkerfremstilling fra sukkerbeter omtrent år 1800. Den norske apotekeren Heinrich Maschmann prøvde å gro sukkerbeter i Norge, men klimaet var for dårlig. I Danmark har man lyktes bedre.

Land 1000 t
Brasil 411 010
India 244 800
Kina 93 200
Thailand 63 707
Pakistan 52 040
Mexico 45 127
Colombia 37 100
Australia 36 892
Filippinene 28 000
USA 27 501
Verden 1 318 178

Kilde: FAO

Land 1000 t
Frankrike 29 419
USA 27 002
Tyskland 25 487
Russland 18 500
Tyrkia 13 965
Ukraina 13 660
Polen 11 472
Italia 10 000
Verden 237 858

Kilde: FAO

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.