Askorbinsyre, syre av et monosakkarid (karbohydrat) med 6 karbonatomer som finnes i flere isomere former. Kjemisk betegnelse for vitamin C (L-askorbinsyre og L-dehydroksyaskorbinsyre, se vitaminer). I tillegg til vitamineffekten har askorbinsyre stor kjemisk betydning pga. sin struktur. Bindingene ved karbonatom 2 og 3 er svært ustabile og veksler raskt mellom å binde bare oksygen eller en OH-gruppe (hydroksy-gruppe).

Askorbinsyre fungerer som antioksidant ved å gi fra seg hydrogen som bindes til fritt oksygen slik at ikke andre kjemiske forbindelser oksideres. Denne effekten utnyttes i matproduksjon for å hindre f.eks. harskning av fett og fargeforandring i syltetøy. Som tilsetningsstoff har askorbinsyre kodenummer E 300. Askorbinsyre finnes naturlig i mange frukter og grønnsaker, bl.a. i sitrusfrukt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.