Askorbinsyre, syre av et monosakkarid (karbohydrat) med 6 karbonatomer som finnes i flere isomere former. Kjemisk betegnelse for vitamin C (L-askorbinsyre og L-dehydroksyaskorbinsyre, se vitaminer). I tillegg til vitamineffekten har askorbinsyre stor kjemisk betydning pga. sin struktur. Bindingene ved karbonatom 2 og 3 er svært ustabile og veksler raskt mellom å binde bare oksygen eller en OH-gruppe (hydroksy-gruppe).

Askorbinsyre fungerer som antioksidant ved å gi fra seg hydrogen som bindes til fritt oksygen slik at ikke andre kjemiske forbindelser oksideres. Denne effekten utnyttes i matproduksjon for å hindre f.eks. harskning av fett og fargeforandring i syltetøy. Som tilsetningsstoff har askorbinsyre kodenummer E 300. Askorbinsyre finnes naturlig i mange frukter og grønnsaker, bl.a. i sitrusfrukt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.