Is. Av . Begrenset gjenbruk

is (spiseis)

Av .
Sorbet av ulike typer frukt og bær.
Av /Matprat.

Artikkelstart

Is er et næringsmiddel som spises i frossen eller delvis frossen tilstand. Spiseis kan fremstilles av melk eller fløte, frukt, bær, saft eller konsentrat av bær eller frukt.

Faktaboks

Også kjent som

is

I Norge ble spiseisforskriften opphevet i 2016 og erstattet med Forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter. Iskrem kan tilsettes forskjellige smaksstoffer som krokan, vanilje, frukt eller bær, nøtter, sjokolade og lignende.

Ulike typer is

Parfait

Parfait er eggedosis og krem blandet og tilsatt smak. For å unngå iskrystaller kan man varme eggedosisen over vannbad under pisking.

Sorbet

Sorbet er vann-is laget på sukkerlake (ofte tilsatt fruktpure). Noen tilsetter litt pisket eggehvite for å få en luftigere sorbet. Sorbet kan serveres både som hvilerett og dessert.

Semifreddo

Semifreddo likner parfait-is, men ekte italiensk semifreddo lages med italiensk marengs.

Granitè

Der sorbet gjerne er laget med ismaskin for å få den rette silkemyke konsistensen skal granite være en grovkornet vannis. Granite lages av smaksatt, frossen sukkerlake.

Kulfi

Kulfi er indisk is, nesten som vaniljesaus i fast, frossen form.

Italiensk Gelato

Gelato er en italiensk melkebasert iskrem smaksatt med fruktpureer eller nøtter. På grunn av et lavere fettinnhold er iskremen mindre mektig å spise enn for eksempel fløteis.

Soft-is

Softis er fløteis som har gjennomgått en spesiell produksjonsprosess og har en temperatur på 4–5 °C. Den serveres og spises ofte i kjeks-kremmerhus.Kommersiell fremstilling av iskremIskremmiksen (som ligner en vaniljesaus) pasteuriseres, homogeniseres og modnes (for å utvikle smak) før den fryses ned. Under innfrysing piskes det inn luft. Isen fryses først til fem minusgrader. Deretter fryses isen raskt ned for å sikre en god kvalitet. For å herde isen og fryses den ned til tretti minusgrader.

Historie

Lenge før vår tidsregning lagde Kineserne spiseis. Isen ble laget ved at man blandet moset frukt og hakket is. Man tror Marco Polo var den første som brakte spiseisen til Europa fra Kina. På 1500-tallet ble is stor mote blant flere hoff i Europa. Italienerne var de første til å utvikle ismaskiner og på midten av 1600-tallet åpnet den første iskrembutikken i Paris. I Norge er iskrem produsert kommersielt siden 1924 (Hennig Olsen-is).

Konsum

Norge og Finland er de europeiske landene som spiser mest iskrem per innbygger, mens det er australiere og amerikanere som spiser mest i verden. Helt siden tidlig på 1900-tallet har nordmenn spist is på 17. mai – og bare i 2015 spiste nordmenn 2,6 millioner is på nasjonaldagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg