Bakepulver er et hjelpemiddel som hever bakverk ved at det utvikles gass. Bakepulver tilsettes i stedet for gjær.

Hovedbestanddelen i bakepulver er natriumhydrogenkarbonat, ofte kalt natron (E500, omfatter også forbindelsene natriumkarbonat og natriumsesquikarbonat), som frigjør CO2 når det tilføres fuktighet, utsettes for varme eller reagerer kjemisk med en syre.

For å få frigjort all gassen er det nødvendig å tilsette en eller flere syrer. Avhengig av hvilken syre som brukes, kan en styre når gassutviklingen i deigen skal skje. Vanligvis brukes i dag såkalte totrinns bakepulvere som frigjør noe gass når deigen blandes, mens mesteparten av gassutviklingen skjer under stekingen. De mest brukte syrene er monokaliumfosfat, dikaliumfosfat og trikaliumfosfat (E340) som frigjør gass under steking, mono-, di- og trikalsiumfosfat (E341) som frigir noe av gassen ved blanding av deigen, og di- og monokaliumtartrat (E336) som gir gassutvikling i ovnen.

I tillegg inneholder bakepulver stivelse som fortykningsmiddel for å hindre reaksjoner innad i produktet ved at komponentene holdes adskilt og pulveret tørt. Dette hindrer også produktet i å klumpe seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.