Alfa-tokoferol (α-tokoferol) er et tilsetningsstoff som er tillatt i bearbeida matvarer med kodenummer E 307. Det fungerer som antioksidant og hindrer maten fra å bli ødelagt eller uappetittlig. I tillegg fungerer det som E-vitamin i kroppen.

Faktaboks

Også kjent som

(+)-α-tokoferol

d-α-tokoferol

R,R,R-α-tocopherol

5,7,9-trimethyltocol

E 307

(2R)-3,4-dihydro-2,5,7,8-tetrametyl-2-[(4R,8R)-4,8,12-trimetyltridekyl]-2H-1-benzopyran-6-ol [CAS-nr. 59-02-9]

Uttale

'alfa-tokofer'ol

Kjemisk formel
C29H50O2
Smeltepunkt
2,5–3,5 °C
Tilstand
seigflytende væske

Bruk i mat

α-tokoferol er tillatt i en lang rekke matvarer, blant annet i spedbarnsmat (inntil 0,01–0,10 g/kg matvare), matoljer (unntatt kaldpressa oljer og olivenolje), formfett, iskrem, matvarer laga fra frukt og bær, nøttesmør, ferdiglaga mat og halvfabrikata, eggeprodukter og sennep, alle i den mengden som er nødvendig (quantum satis).

Mattrygghet

Det er flere forbindelser som fungerer som E-vitamin i kroppen, og α-tokoferol er det viktigste E-vitaminet. Stoffet er dermed livsviktig, men mengden som man får i seg som tilsetningsstoff vil normalt ha liten betydning. E-vitamin finnes naturlig i blant annet spinat, paranøtter, peanøtter, hasselnøtter, valnøtter og mandler, hvete og matoljer.

Kjemiske egenskaper

Stoffet er ei svakt gul til gulbrun seigtflytende væske. Det er uløselig i vann, og lettløselig i fett og alkohol. Som fast stoff danner det fargeløse nåler som smelter ved kjøleskapstemperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg