lecitin

Egg og eggeplomme

Artikkelstart

Lecitin er et fosfolipid som finnes naturlig i mange matvarer, for eksempel i eggeplomme. Stoffet har en emulgerende virkning som blant annet utnyttes ved produksjon av majones når olje og vann skal blandes.

Faktaboks

Uttale
lesitˈin
Etymologi

av gresk ‘eggeplomme’

Også kjent som

E 322, fosfatidylkolin

Det finnes ulike lecitiner. Lecitin fra soya benyttes mye som tilsetningsstoff/emulgator og har da E-nummer E 322. Det benyttes i en rekke matvarer som bakevarer, sjokolade og godterier, sauser, supper, uten mengdebegrensning.

Kjemiske egenskaper

Lecitin består av glyserol, to fettsyrer og en fosforsyregruppe. Lecitin hører til gruppen av fettstoffer som kalles fosfolipider, som har viktige roller i oppbyggingen av blant annet cellemembraner i dyr og mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg