Guar, plantegummi som består av pulverisert frøhvite av guarplanten Cyamopsis tetragonolobus, erteblomstfamilien, som dyrkes i India og Pakistan. Den vannløselige delen er polysakkaridet guaran. Guar blir mye brukt som fortykningsmiddel og stabilisator i næringsmiddelproduksjon og har kodenummer E412. Det er billig og enkelt å bruke, løser seg lett og raskt i kaldt vann og danner en tyktflytende oppløsning. Benyttes for eksempel som stabilisator i iskrem, som emulgator i deig til brødbaking, og som fortykningsmiddel i ketchup, salatdressinger og lignende. Guar passerer tarmen uten å bli tatt opp, og ADI-verdien er ikke begrenset. Brukes også som lim i papirproduksjon, med mer. Unge frukter av planten brukes også som dyrefôr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.