Guar, plantegummi som består av pulverisert frøhvite av guarplanten Cyamopsis tetragonolobus, erteblomstfamilien, som dyrkes i India og Pakistan. Den vannløselige delen er polysakkaridet guaran. Guar blir mye brukt som fortykningsmiddel og stabilisator i næringsmiddelproduksjon og har kodenummer E412. Det er billig og enkelt å bruke, løser seg lett og raskt i kaldt vann og danner en tyktflytende oppløsning. Benyttes for eksempel som stabilisator i iskrem, som emulgator i deig til brødbaking, og som fortykningsmiddel i ketchup, salatdressinger og lignende. Guar passerer tarmen uten å bli tatt opp, og ADI-verdien er ikke begrenset. Brukes også som lim i papirproduksjon, med mer. Unge frukter av planten brukes også som dyrefôr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.