Guar er plantegummi som består av pulverisert frøhvite av guarplanten Cyamopsis tetragonolobus, erteblomstfamilien, som dyrkes i India og Pakistan. Den vannløselige delen er polysakkaridet guaran.

Faktaboks

Også kjent som

guarkjernemel, E 412

Uttale
guˈar

Guar blir mye brukt som fortykningsmiddel og stabilisator i næringsmiddelproduksjon og har kodenummer E 412. Det er billig og enkelt å bruke, løser seg lett og raskt i kaldt vann og danner en tyktflytende oppløsning. Guar benyttes for eksempel som stabilisator i iskrem, som emulgator i deig til brødbaking, og som fortykningsmiddel i ketchup, salatdressinger og lignende.

Guar passerer tarmen uten å bli tatt opp, og ADI-verdien er ikke begrenset. Det brukes også som lim i papirproduksjon, med mer. Unge frukter av planten brukes også som dyrefôr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg