Rødbete, varietet av alminnelig bete med sterkt rødfarget rot pga. fargestoffet i cellesaften. Roten varierer i form etter sortene (rund, oval flattrykt). Alminnelig grønnsakplante som kan dyrkes over hele Norge. Brukes oftest som syltet og inneholder da noe mer energi enn mange andre grønnsaker på grunn av det tilsatte sukkeret (ca. 250 kJ eller 60 kcal/100 g). Kan også kokes, bakes eller rives til rå til råkost. Fargestoffet (E 162) brukes ved farging av andre næringsmidler. Rødbete inneholder ca. 8 mg vitamin C, 345 mg kalium, 2,6 g kostfiber, 88 % vann, 0,1 g fett og 148 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.