Natriumfosfater, fosforsyrens natriumsalter. Når man nøytraliserer fosforsyre, H3PO4, med f.eks. natronlut, får man alt etter det brukte mengdeforhold tre rekker fosfater, ettersom ett, to eller tre hydrogenatomer er erstattet med natrium.

Natriumdihydrogenfosfat, også kalt mononatriumfosfat eller primært natriumfosfat, NaH2PO4, har ett H-atom erstattet med Na. Det brukes til bløtgjøring av hardt vann, som tilsetning til galvaniske bad, i bakepulvere, i fôrkalk og i sure rensemidler.

natriummonohydrogenfosfat eller sekundært natriumfosfat, Na2HPO4 · 12H2O, fås når to H-atomer erstattes med Na. Dette er det mest alminnelige natriumfosfatet og kalles derfor ofte bare natriumfosfat. Det brukes som reagens i analytisk kjemi, som appreturmiddel for å gjøre silke tyngre, i glasurer, som impregneringsmiddel for tøyer for å gjøre dem ildsikre, til lærgarving, som tilsetning til fôrkalk, til fremstilling av andre fosfater, i fargerier m.m.

tertiært natriumfosfat, Na3PO4 · 12H2O, fås ved å erstatte alle de tre hydrogenatomene i fosforsyre med natrium. Det brukes som middel mot kjelestein, som hjelpemiddel ved fosfatrustbeskyttelse, som tilsetning til såpepulvere, toalettsåper o.l.

Natriumdifosfat, også kalt natriumpyrofosfat, Na4P2O7 · 10H2O, blir brukt som tilsetning til såpe og andre vaskemidler for å bløtgjøre hardt vann. Natriumdifosfat blir også brukt til å fjerne fett fra metaller, som svelningsmiddel for puddingpulvere o.l., for å stabilisere natriumditionitt, som tilsetning ved farging med metallømfintlige fargestoffer, i papirindustrien for å fjerne uønskede forurensninger og farger fra brukt papir, i sliperier for å opprettholde slipevannets basisitet og emulgere slipestøvet, i bakepulvere, som bestanddel av løsninger til behandling av fargefilm m.m.

Natriummetafosfat, NaPO3, anvendes i analytisk kjemi, se fosfater. I løsninger og i smelter foreligger ikke natriummetafosfat med den enkle sammensetning NaPO3, men som en blanding av forskjellige polyfosfater. Disse kan enten være lavmolekylære, lineære polyfosfater Nan+2PnO3n+1, med n = 2−10, høymolekylære, lineære polyfosfater NanH2O3n+1 med n = 16–90 eller lavmolekylære og sykliske polymetafosfater, NanPnO3n, med n = 3−8 (se fosforsyrer).

Natriumtrifosfat, Na5P3O10, er det fosfatsaltet som det produseres mest av. Høymolekylært natriumpolyfosfat, Grahams salt, er en klar, gjennomsiktig, hygroskopisk og glassaktig masse. Handelsvaren kalles calgon.

Natriumpolyfosfatene har i de senere år fått en stadig økende anvendelse for forskjellige formål, først og fremst som middel til å bløtgjøre hardt vann ved tilsetning til såpe og vaskemidler, men også i tekstilindustrien, i papirindustrien, i fikserbad og fotofremkallere, i garve- og flotasjonsmidler finner polyfosfater anvendelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.