natriumfosfater

Artikkelstart

Natriumfosfater er natriumsaltene til fosforsyre.

Faktaboks

Uttale
nˈatriumfosfˈater

Det er tre rekker fosfater, avhengig av om ett, to eller tre hydrogenatomer i fosforsyre, (HO)3P=O, er erstattet med et natriumion. Eksempelvis er Na(HO)2PO2 vanligvis skrevet NaH2PO4, natriumdihydrogenfosfat.

Natriumfosfater brukes til bløtgjøring av hardt vann, som tilsetning til galvaniske bad, i bakepulvere, i fôrkalk og i sure rensemidler.

Dinatriumhydrogenfosfat

Dinatriumhydrogenfosfat, Na2HPO4·12H2O, er det mest alminnelige natriumfosfatet og kalles derfor ofte bare natriumfosfat. Det brukes som reagens i analytisk kjemi, som appreturmiddel for å gjøre silke tyngre, i glasurer, som impregneringsmiddel for tekstiler for å gjøre dem ildsikre, til lærgarving, som tilsetning til fôrkalk, til fremstilling av andre fosfater, i fargerier og liknende.

Trinatriumfosfat

Trinatriumfosfat, Na3PO4 · 12H2O, brukes som middel mot kjelestein, som hjelpemiddel ved rustbeskyttelse, som tilsetning til såpepulvere, toalettsåper med mer.

Natriumdifosfat

Natriumdifosfat, også kalt natriumpyrofosfat, Na4P2O7 · 10H2O, blir brukt som tilsetning til såpe og andre vaskemidler for å bløtgjøre hardt vann. Natriumdifosfat blir også brukt til å fjerne fett fra metaller, som svelningsmiddel for puddingpulvere og liknende, for å stabilisere natriumditionitt, som tilsetning ved farging med metallømfintlige fargestoffer, i papirindustrien for å fjerne uønskede forurensninger og farger fra brukt papir, i sliperier for å opprettholde slipevannets basisitet og emulgere slipestøvet, i bakepulvere, og som bestanddel av løsninger til behandling av fargefilm.

Natriummetafosfat

Natriummetafosfat, NaPO3, anvendes i analytisk kjemi, se fosfater. I løsninger og i smelter foreligger ikke natriummetafosfat med den enkle sammensetning NaPO3, men som en blanding av forskjellige polyfosfater. Disse kan enten være lavmolekylære, lineære polyfosfater Nan+2PnO3n+1, med n = 2−10, høymolekylære, lineære polyfosfater NanH2O3n+1 med n = 16–90 eller lavmolekylære og sykliske polymetafosfater, NanPnO3n, med n = 3−8 (se fosforsyrer).

Natriumtrifosfat

Natriumtrifosfat, Na5P3O10, er det fosfatsaltet som det produseres mest av. Høymolekylært natriumpolyfosfat, Grahams salt, er en klar, gjennomsiktig, hygroskopisk og glassaktig masse. Handelsvaren kalles calgon.

Natriumpolyfosfatene

Natriumpolyfosfatene har i de senere år fått en stadig økende anvendelse for forskjellige formål, først og fremst som middel til å bløtgjøre hardt vann ved tilsetning til såpe og vaskemidler, men også i tekstilindustrien, i papirindustrien, i fikserbad og fotofremkallere, i garve- og flotasjonsmidler finner polyfosfater anvendelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg