Natriumfosfater er en fellesbetegnelse på kjemiske forbindelser som er natriumsalter av fosforsyre, som har kjemisk formel (HO)3P=O.

Faktaboks

Uttale
nˈatriumfosfˈater

Det er tre rekker fosfater, avhengig av om ett, to eller tre av hydrogenatomene i fosforsyre er erstattet med et natriumion. Eksempelvis er Na(HO)2PO2 vanligvis skrevet NaH2PO4, natriumdihydrogenfosfat.

Natriumfosfater brukes til bløtgjøring av hardt vann, som tilsetning til galvaniske bad, i bakepulver, i fôrkalk og i sure rensemidler.

Dinatriumhydrogenfosfat

Dinatriumhydrogenfosfat, Na2HPO4 · 12H2O, er det mest alminnelige natriumfosfatet og kalles derfor ofte bare natriumfosfat. Det brukes blant annet som reagens i analytisk kjemi, som appreturmiddel for å gjøre silke tyngre, i glasurer, som impregneringsmiddel for tekstiler for å gjøre dem ildsikre, til lærgarving, som tilsetning til fôrkalk, til fremstilling av andre fosfater, i fargerier.

Trinatriumfosfat

Trinatriumfosfat, Na3PO4 · 12H2O, brukes blant annet som middel mot kjelstein, som hjelpemiddel ved rustbeskyttelse, og som tilsetning til såpepulver og toalettsåper.

Natriumdifosfat

Natriumdifosfat, også kalt natriumpyrofosfat, Na4P2O7 · 10H2O, blir brukt som tilsetning til såpe og andre vaskemidler for å bløtgjøre hardt vann. Natriumdifosfat blir også brukt til å fjerne fett fra metaller, som svelningsmiddel for puddingpulvere og liknende, for å stabilisere natriumditionitt, som tilsetning ved farging med metallømfintlige fargestoffer, i papirindustrien for å fjerne uønskede forurensninger og farger fra brukt papir, i sliperier for å opprettholde slipevannets basisitet og emulgere slipestøvet, i bakepulvere, og det inngår i løsninger til behandling av fargefilm.

Natriummetafosfat

Natriummetafosfat, NaPO3, brukes i analytisk kjemi, se fosfater. I løsninger og i smelter foreligger ikke natriummetafosfat med den enkle sammensetningen NaPO3, men som en blanding av forskjellige polyfosfater.

Natriumtrifosfat

Natriumtrifosfat, Na5P3O10, er det fosfatsaltet som det produseres mest av.

Natriumpolyfosfatene

Natriumpolyfosfatene kan enten være lavmolekylære, lineære polyfosfater Nan+2PnO3n+1, med n = 2−10, høymolekylære, lineære polyfosfater NanH2O3n+1 med n = 16–90 eller lavmolekylære, sykliske polymetafosfater, NanPnO3n, med n = 3−8 (se fosforsyrer).

Natriumpolyfosfatene har fått en stadig økende anvendelse for forskjellige formål, først og fremst som middel til å bløtgjøre hardt vann ved tilsetning til såpe og vaskemidler, men også i tekstilindustrien, i papirindustrien, i fikserbad og fotofremkallere og i garve- og flotasjonsmidler.

Høymolekylært natriumpolyfosfat, Grahams salt, er en klar, gjennomsiktig, hygroskopisk og glassaktig masse. Handelsvaren kalles calgon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg