Natriumfosfater er natriumsaltene til fosforsyre.

Det er tre rekker fosfater, avhengig av om ett, to eller tre hydrogenatomer i fosforsyre, (HO)3P=O, er erstattet med et natriumion. Eksempelvis er Na(HO)2PO2 vanligvis skrevet NaH2PO4, natriumdihydrogenfosfat.

Natriumfosfater brukes til bløtgjøring av hardt vann, som tilsetning til galvaniske bad, i bakepulvere, i fôrkalk og i sure rensemidler.

Dinatriumhydrogenfosfat, Na2HPO4·12H2O, er det mest alminnelige natriumfosfatet og kalles derfor ofte bare natriumfosfat. Det brukes som reagens i analytisk kjemi, som appreturmiddel for å gjøre silke tyngre, i glasurer, som impregneringsmiddel for tekstiler for å gjøre dem ildsikre, til lærgarving, som tilsetning til fôrkalk, til fremstilling av andre fosfater, i fargerier og liknende.

Trinatriumfosfat, Na3PO4 · 12H2O,  brukes som middel mot kjelestein, som hjelpemiddel ved rustbeskyttelse, som tilsetning til såpepulvere, toalettsåper med mer.

Natriumdifosfat, også kalt natriumpyrofosfat, Na4P2O7 · 10H2O, blir brukt som tilsetning til såpe og andre vaskemidler for å bløtgjøre hardt vann. Natriumdifosfat blir også brukt til å fjerne fett fra metaller, som svelningsmiddel for puddingpulvere og liknende, for å stabilisere natriumditionitt, som tilsetning ved farging med metallømfintlige fargestoffer, i papirindustrien for å fjerne uønskede forurensninger og farger fra brukt papir, i sliperier for å opprettholde slipevannets basisitet og emulgere slipestøvet, i bakepulvere, og som bestanddel av løsninger til behandling av fargefilm.

Natriummetafosfat, NaPO3, anvendes i analytisk kjemi, se fosfater. I løsninger og i smelter foreligger ikke natriummetafosfat med den enkle sammensetning NaPO3, men som en blanding av forskjellige polyfosfater. Disse kan enten være lavmolekylære, lineære polyfosfater Nan+2PnO3n+1, med n = 2−10, høymolekylære, lineære polyfosfater NanH2O3n+1 med n = 16–90 eller lavmolekylære og sykliske polymetafosfater, NanPnO3n, med n = 3−8 (se fosforsyrer).

Natriumtrifosfat, Na5P3O10, er det fosfatsaltet som det produseres mest av. Høymolekylært natriumpolyfosfat, Grahams salt, er en klar, gjennomsiktig, hygroskopisk og glassaktig masse. Handelsvaren kalles calgon.

Natriumpolyfosfatene har i de senere år fått en stadig økende anvendelse for forskjellige formål, først og fremst som middel til å bløtgjøre hardt vann ved tilsetning til såpe og vaskemidler, men også i tekstilindustrien, i papirindustrien, i fikserbad og fotofremkallere, i garve- og flotasjonsmidler finner polyfosfater anvendelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.