lykopen
Strukturformel for lykopen
lykopen
Lisens: CC BY SA 3.0
Lycopersicon esculentum (Cultiv)

Lykopen er det stoffet som gjør at tomater er røde.

Lykopen er et naturlig, rødt fargestoff som brukes som tilsetningsstoff med E-nummer E 160d. Det gir den røde fargen til tomater, paprika, nyper og annet, og er et karoten beslekta med betakaroten. Lykopen brukes i en lang rekke bearbeida matvarer i begrenset mengde (30 mg/kg matvare).

Faktaboks

Norsk navn
lykopen
Engelsk navn
lycopene
Også kjent som

tomatfarge

Uttale
lykopˈen
Etymologi
fra planteslekten Lycopersicon
Kjemisk formel

C40H56

Stoffklasse
karoten, alken
E-nummer
E 160d
Smeltepunkt
175 °C
Tilstand
fast stoff

Lykopen er et sterkt rødfarget hydrokarbon med smeltepunkt 175 °C. Den kjemiske formelen er C40H56. Det er lettløselig i upolare løsemidler, og ødelegges av oksygen i luft og av lys, men er mer stabilt enn de fleste andre karotenoider.

I motsetning til betakaroten, så kan ikke lykopen omdannes til A-vitamin i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lykopen
Systematisk navn
ψ,ψ-karoten

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg