natriumsulfat

Artikkelstart

Natriumsulfat er en kjemisk forbindelse av natrium, svovel og oksygen som brukes som tilsetningsstoff i en rekke produkter. Det brukes blant annet som tørremiddel og til fremstilling av sulfatcellulose.

Faktaboks

Uttale
nˈatriumsulfˈat

Den kjemiske formelen er Na2SO4, og stoffet finnes i naturen både løst i havvann og som mineraler:

  • thenarditt, Na2SO4
  • astrakanitt, Na2Mg(SO4)2 · 4H2O
  • glaseritt, K3Na(SO4)2

Natriumsulfat finnes også som dobbeltsaltmineraler, glauberitt, Na2Ca(SO4)2 og mirabilitt, Na2SO4 · 10H2O.

Forekomst og fremstilling

Natriumsulfatmineraler finner man for eksempel ved Det kaspiske hav, i Nevada og i Canada, hvor det er store forekomster av nesten rent glaubersalt, Na2SO4 · H2O. Også mange mineralvann inneholder løst natriumsulfat.

Teknisk fås natriumsulfat som biprodukt ved saltsyrefabrikasjonen på basis av natriumklorid (steinsalt) og svovelsyre. Stadig mer natriumsulfat fremstilles fra saltholdige sjøer og andre naturlige forekomster.

Bruk

Natriumsulfat brukes som tørremiddel, for eksempel for å fjerne vann fra andre væsker. Den viktigste anvendelse er til fremstilling av sulfatcellulose. Andre store forbrukere er fargestoff- og tekstilindustrien. Videre brukes natriumsulfat som tilsetning til vaskemidler, til fremstilling av forskjellige produkter som ultramarin, natriumsulfid, natriumtiosulfat, vannglass og til konservering av pressgjær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg