glutamat (krydder)

Strukturformel for glutamat
Glutamat
Av .

Artikkelstart

Glutamat er en kjemisk forbindelse som brukes som smaksforsterker. Det er også kjent som MSG, fra engelsk monosodium glutamate, og som «det tredje krydder».

Faktaboks

Uttale
glutamˈat
Også kjent som

monosodium glutamat, MSG, natriumglutamat, natriumsalt av glutaminsyre, glutaminat

Kjemisk sett er glutamat det lett vannløselige mononatriumsaltet av glutaminsyre.

Egenskaper

Glutamat har en forsterkende og fremkallende effekt på den naturlige smaken i næringsmidler, og det brukes som et slags krydder eller smaksforsterker. MSG gir en smak som ligner smaken av kjøtt.

Stoffet er selv nesten lukt- og smakfritt (det har en svak, kjøttlignende smak) og kan derfor egentlig ikke regnes som et krydder. Den smaksforsterkende virkningen antas å skyldes at glutamat gjør smaksløkenetungepapillene mer mottagelige for naturlige smaksstoffer. For å oppnå god effekt, må natriumklorid (vanlig bordsalt) være til stede.

Sammen med glutamat benyttes i næringsmiddelindustrien også to andre salter, natriumguanylat og natriuminosinat, som virker synergistisk med glutamat.

Anvendelse

Foruten i husholdningen har glutamat en utstrakt anvendelse i hermetikk- og næringsmiddelindustrien som ingrediens i proteolysater, suppeekstrakter, suppe- og kjøtthermetikk med mer. Glutamat benyttes her hovedsakelig for å tilføre næringsmidler kjøttaroma og forsterke de naturlige aromaene, men også for å forbedre smaken av blant annet tobakk.

Glutamat har også en viss begrenset bruk i medisinen.

Fremstilling

Industrielt fremstilles glutamat – i form av monohydratet – etter tre hovedmetoder som alle innebærer en isolering av optisk aktiv L-glutaminsyre, som så overføres til glutamat ved nøytralisering med soda (natriumkarbonat) eller kaustisk soda.

De tre metodene er:

  1. Ekstraksjon av glutaminsyre fra hydrolyserte vegetabilske proteiner (fra blant annet hvete, mais eller soya), eller av glutamin (glutaminsyrens monoamid) fra beter
  2. Gjæringsindustriell fremstilling ved bakteriell forgjæring av glukose til L-glutaminsyre
  3. Syntetisk fremstilling ut fra akrylnitril. Denne metoden gir en racemisk DL-glutaminsyreblanding, som inneholder 50 prosent av den smakfrie D-isomeren (bare den naturlige L-formen er biologisk aktiv).

Monohydratet av glutaminsyrens mononatriumsalt har den kjemiske formelen C5H8NO4·H2O.

Overdosering

I sentralnervesystemet er glutamat et stimulerende signalstoff (eksitatorisk nevrotransmitter). I høye konsentrasjoner har glutamat toksisk virkning på nervecellene, og dette tillegges stor betydning ved enkelte degenerative nervesykdommer. Det er lite trolig at symptomene ved MSG-overforbruk har noe å gjøre med denne nevrotoksiske virkningen av glutamat.

Historikk

Glutaminsyren ble oppdaget i 1886, men først i 1908 ble det påvist at den hadde en smak. Oppdagelsen ble gjort i Japan, hvor det ble funnet at den kjøttlignende smaken i suppekraft av tarearten kombu (Laminaria japonica) skyldtes kombuens innhold av glutaminsyre.

Først etter 1945 økte produksjonen av glutamin sterkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg