Delta-tokoferol (δ-tokoferol) er en organisk forbindelse som er tillatt som antioksidant i en rekke bearbeida matvarer. Det har E-nummer E 309.

Faktaboks

Norsk navn
δ-tokoferol
Engelsk navn
δ-tocopherol
Også kjent som

Vitamin E

8-methyltocol

(2R)-3,4-dihydro-2,8-dimethyl-2-[(4R,8R)-4,8,12-trimetyltridecyl]-2H-1-benzopyran-6-ol

Kjemisk formel

C27H46O2

Stoffklasse
vitaminer, alkohol
E-nummer
E 309
Tilstand
seigflytende væske

Bruk i mat

α-tokoferol (alfa-tokoferol, E 307), γ-tokoferol (gamma-tokoferol, E 308) og δ-tokoferol (delta-tokoferol, E 309) er alle tillatte tilsetningsstoffer som hindrer oksidasjon av matvaren, så den ikke blir ødelagt eller uappetittlig. I tillegg er tokoferoler i blanding (E 306) også tillatt som antioksidanter.

δ-tokoferol, som de andre tokoferolene, kan brukes i en lang rekke ulike matvarer, også i spedbarnsmat. I spedbarnsmat er det tillatt inntil 0,01–0,10 g/kg matvare, mens i andre matvarer brukes den mengden som trengs (quantum satis).

Mattrygghet

Alle tokoferolene fungerer som E-vitamin i kroppen og regnes som helt ufarlige. Mengden E-vitamin man får i form av tilsetningsstoffer i mat vil normalt ha minimal betydning.

Kjemiske egenskaper

δ-tokoferol er en seig, svakt gul olje. Stoffet er uløselig i vann, men lettløselig i fett og i mange organiske løsemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

delta-tokoferol
CAS-nummer
119-13-1

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg