Isoaskorbinsyre er en antioksidant, et tilsetningsstoff som kan brukes i en del bearbeida matvarer og har E-nummer E 315. Kjemisk sett er stoffet en isomer av askorbinsyre (C-vitamin).

Faktaboks

Norsk navn
isoaskorbinsyre
Engelsk navn
isoascorbic acid
Også kjent som

erytorbinsyre

erythorbic acid

D-arabosascorbic acid

D-erythro-Hex-2-enonic acid γ-lactone

isovitamin C

saccharosonic acid

glucosaccharonic acid

erycorbin

Neo-Cebicure

Uttale

isoaskårb'insyre

Kjemisk formel

C6H8O6 (isoaskorbinsyre)

C6H7O6Na (natriumaskorbat)

Stoffklasse
vitamin, lakton, alkohol, karbohydrat
E-nummer
E 315 (isoaskorbinsyre), E 316 (natriumaskorbat)
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Isoaskorbinsyre (E 315) og natriumsaltet av isoaskorbinsyre (E 316) er tillatt som antioksidanter i bearbeida matvarer. De kan brukes i dypfryst fisk med rødt skinn, bearbeida fiskeprodukter og bearbeida fiskerogn inntil 1,5 g/kg matvare og i speka kjøtt inntil 0,5 g/kg matvare.

I magesekken vil natriumisoaskorbat omdannes til isoaskorbinsyre.

Kjemiske egenskaper

Natriumsaltet natriumisoaskorbat er den svake basen som dannes når den svake syra isoaskorbinsyre spaltes. Isoaskorbinsyre og natriumaskorbat foreligger begge som hvitt krystallinsk pulver. Begge er vannløselige, isoaskorbinsyre er mer løselig enn natriumsaltet; de er også svakt løselige i alkohol.

Både isoaskorbinsyre og natriumaskorbat blir lett oksidert, og fungerer dermed som antioksidanter, så ikke andre, viktigere bestanddeler av maten vil bli oksidert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

isoaskorbinsyre
CAS-nummer
89-75-6 (isoaskorbinsyre), 6381-77-7 (natriumaskorbat)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg