karamell - fargestoff

Brunt fargestoff, gjerne kalt sukkerkulør, som fremstilles ved å brenne sukker med ulike tilsetninger. Tilsetning av ammoniakk eller ammoniumsalt gir ammonisert karamell (E150c). Hvis man tilsetter svoveldioksid, får man kaustisk-sulfitert karamell (E150b), eller ammonisert-sulfitert karamell (E150d) hvis man tilsetter både ammoniakk og svoveldioksid. De forskjellige typene karamell brukes i forskjellige matvarer og må nå deklareres hver for seg. De er tillatt brukt i alle matvarer der det er lov å bruke fargestoffer. Det er ikke fastsatt maksimumsgrenser.

Faktaboks

Uttale
karamˈell
Etymologi
av spansk, muligens omdannet av latin cannamella, ‘rørsukker’
Også kjent som

sukkerkulør,E150

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ole Henrik Fosland

Jeg lurer på begrepene «ammonisert» og «sulfitert» her. Er dette korrekt norsk? Dessuten lurer jeg på om «kausutisk» ikke skal være «kaustisk»?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg