I Ungarn og Øst-Europa er bruken av paprikapulver svært utbredt, for eksempel i gulasj.
.
Paprika
Paprika
Av .

Global produksjon av paprika, 1961-2021

1961 5907956
1962 5212400
1963 5334831
1964 5071518
1965 5211698
1966 5635594
1967 5850813
1968 6009630
1969 6072200
1970 5472490
1971 5955304
1972 6188588
1973 6679212
1974 6732954
1975 6631311
1976 6762057
1977 7385241
1978 7455146
1979 7833678
1980 7666390
1981 8019926
1982 8227342
1983 8546431
1984 8899797
1985 9639470
1986 9855636
1987 10168106
1988 10283724
1989 10560377
1990 10906355
1991 10930483.55
1992 11313933.74
1993 12226550.4
1994 12976913.19
1995 14056137.15
1996 16401728.83
1997 17296973.9
1998 18516694.29
1999 19447239.59
2000 20874488.35
2001 21427637.46
2002 22545779.37
2003 24337648.21
2004 24630348.19
2005 25370795.58
2006 26713312.82
2007 27440092.46
2008 28132516.59
2009 28776975.25
2010 29710827.63
2011 30284468.13
2012 31000939.28
2013 31289924.01
2014 32339211.28
2015 33404328.45
2016 33638288.01
2017 35238638.04
2018 35794709.34
2019 35494089.64
2020 35968504.2
2021 36286643.77
Kilde: FAOSTAT

Paprika er på norsk betegnelse på planter i paprikaslekta i søtvierfamilien, fruktene fra disse plantene og et krydder laget ved tørking av fruktene fra noen typer av disse plantene. Frukten er botanisk sett et bær med mange frø. Plantene stammer opprinnelig fra Sør-Amerika og har vært kultivert der i over 6000 år. Flere arter inngår i de utallige variantene som nå dyrkes, men viktigst er trolig Capsicum annuum. Plantene som dyrkes, har vært foredla over lang tid, og det finnes svært mange varianter med frukter som er svært variable i størrelse, form, farge og smak.

Faktaboks

Uttale
pˈaprika
Etymologi
av latin piper, ‘pepper’, via serbisk, ungarsk og tysk; latin har det fra gresk
Også kjent som
spansk pepper
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
36,3 millioner tonn (2021)

Capsicum-plantene er vanligvis ettårige. Bladene er lansettformede, mørkegrønne, blanke og opptil 15 centimeter lange. Blomstene er hvite, lys lilla eller grønn-hvite. Fruktene er grønne før de modnes, men varierer i farge i moden tilstand fra lysegul og oransje til dyp rød og fiolett. Også form og størrelse varierer, men alle er hule og inneholder en mengde små, hvite og flate frø.

Bruk

Paprika

Grønnsakpaprika av rød, gul og grønn type

Paprika
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fruktene brukes både som grønnsak og som krydder. Grønnsakpaprika kommer fra varianter der fruktene mangler capsaicin, stoffet som gir den skarpe smaken til chili. Som grønnsak brukes fruktene både friske, for eksempel i salater eller til ost eller de varmebehandles på ulike måter. Frisk paprika inneholder mye A- og C-vitaminer.

Krydderet paprika lages av tørka og oppmalte frukter fra planter i Longum-gruppa av chili. Dette krydderet gir både smak og farge til maten og passer i en rekke middagsretter, som supper, sauser, eggretter, pølser og allslags gryteretter. Krydderet gir beskjedent med smak og brukes helst i kombinasjon med andre krydder. I Ungarn og Øst-Europa er bruken av paprikapulver svært utbredt, for eksempel i gulasj. Paprikapulver finnes i en rekke krydderblandinger og kryddersauser.

Paprikafarge brukes også en del som fargestoff i produksjon av matvarer. Det gjelder både uttrekk (ekstrakt) av fargestoffene fra rød paprika, og separerte, enkeltvise fargestoff (karotenoidene kapsorubin og kapsantin). Som fargestoff i mat har de et felles E-nummer, E 160c.

Historie

Paprikaplantene kommer opprinnelig fra Mexico og Sør-Amerika, der fruktene har blitt benyttet som krydder, mat og medisin i årtusener. Planten kom til Europa på 1500-tallet da de spanske conquistadorene vendte hjem og ble raskt populær. I dag dyrkes paprika i stor målestokk i Europa, spesielt i Spania og Ungarn. Disse landene er også blant verdens største forbrukere av paprika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

paprika
Capsicum
Artsdatabanken-ID
103713
GBIF-ID
2932937

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg