paprika. Av . Begrenset gjenbruk

paprika

I Ungarn og Øst-Europa er bruken av paprikapulver svært utbredt, for eksempel i gulasj.
.
Av .

Artikkelstart

Paprika er planter i slekten Capsicum i søtvierfamilien. Frukten er et bær med mange frø. Planten stammer fra Sør-Amerika. Flere arter brukes som basis for krydder eller som grønnsak, særlig arten Capsicum annuum, med frukter som er svært variable i størrelse, form, farge og smak.

Faktaboks

Uttale
pˈaprika
Også kjent som
spansk pepper
Etymologi
av latin piper, ‘pepper’, via serbisk, ungarsk og tysk; latin har det fra gresk
Vitenskapelig navn
Capsicum
Beskrevet av
Carl von Linné

Capsicum-plantene er vanligvis ettårige. Bladene er lansettformede, mørkegrønne og blanke, opptil 15 cm lange. Blomstene er hvite, lys lilla eller grønn-hvite. Fruktene er grønne før de modnes, men varierer i farge i moden tilstand fra lysegul og oransje til dyp rød og fiolett. Også form og størrelse varierer, men alle er hule og inneholder en mengde små, hvite og flate frø.

Paprikaplanten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika.

Bruk

Grønnsakpaprika av rød, gul og grønn type

Paprika
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Paprikapulver gir både smak og farge til maten og passer i en rekke middagsretter, som supper, sauser, eggretter, pølser og allslags gryteretter. Krydderet gir beskjedent med smak og brukes helst i kombinasjon med andre krydder. I Ungarn og Øst-Europa er bruken av paprikapulver svært utbredt, for eksempel i gulasj. Paprikapulver finnes i en rekke krydderblandinger og kryddersauser.

Frisk paprika brukes som grønnsak, i salater og til ost.

Paprika inneholder mye A- og C-vitaminer.

Historie

Paprikaplanten kommer opprinnelig fra Mexico og Sør-Amerika, der fruktene har blitt benyttet som krydder, mat og medisin i årtusener. Planten kom til Europa på 1500-tallet da de spanske conquistadorene vendte hjem, og ble raskt populær. I dag dyrkes paprika i stor målestokk i Europa, spesielt i Spania og Ungarn. Disse landene er også blant verdens største forbrukere av paprika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

paprika
Capsicum
Artsdatabanken-ID
103713
GBIF-ID
2932937

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg