Kalsiumklorid er en kjemisk forbindelse av kalsium og klor. Den har kjemisk formel CaCl2. Forbindelsen er et hvitt fast stoff. Kalsiumklorid kan også ha form som hydrat. Da er saltet bundet til seks molekyler krystallvann (CaCl2·6H2O).

Faktaboks

Uttale
kˈalsiumklorˈid

Kalsiumklorid kan fremstilles ved å løse kalsiumkarbonat i saltsyre etter reaksjonsligningen:

CaCO3 (s) + 2H3O+ (aq) + 2Cl (aq) + 3H2O (l) → CaCl2·6H2O (s) + CO2 (g)

Kalsiumklorid fås også som biprodukt ved solvayprosessen for fremstilling av soda:

2NH4Cl (s) + Ca(OH)2 (s) → 2NH3 (g) + CaCl2 (s) + 2H2O (l)

Vannfritt kalsiumklorid er meget hygroskopisk og brukes som tørremiddel for tørking av væsker og gasser, for å dempe støvplagen på grusveier (veisalt) og i kullgruver for å minske faren for kullstøveksplosjoner.

Reaksjonen mellom vannfritt kalsiumklorid og vann er en sterkt eksoterm prosess:

CaCl2 (s) → Ca2+ (aq) + Cl (aq)

Reaksjonen brukes derfor i varmepakker. En varmepakke inneholder to pakker: en med vann og en med vannfritt kalsiumklorid. Når innholdet i de to pakkene brytes, stiger temperaturen. Vannfritt kalsiumklorid brukes også av samme grunn til opptining av is. Det er godt egnet, både fordi reaksjonen genererer varme og fordi kalsiumklorid danner en kuldeblanding som nedsetter frysepunktet for isen.

Kalsiumklorid blir også brukt som blodstillende middel, og som legemiddel mot allergier, frostknuter og sykdommer som skyldes kalkmangel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg