Kalsiumsulfitt er et tilsetningsstoff som er tillatt i bearbeida matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

calcium sulfite

E 226

kalsiumsulfitt [CAS-nr. 10257-55-3]

Uttale

k'alsiumsulf'itt

Kjemisk formel
CaSO3
Tilstand
fast stoff

Kalsiumsulfitt i mat

Sulfitter er mye brukt som konserveringsmidler i matvarer, men også som antioksidanter. Det gjelder også kalsiumsulfitt, som har kodenummer E 226.

Svoveldioksid (E 220) og sulfitter (E 221–E 224, E 226–E 228), er tillatt brukt i ulike mengder i blant annet skrelte poteter, most løk og hvitløk, kjeks, frukt og grønnsaker i lake, tørka frukt, sennep, mjød, øl og vin, potetbasert snacks og i sago- og byggryn. Det er også tillatt å bruke frukt behandla med svoveldioksid og sulfitter i syltetøy og andre bearbeida frukt-produkter.

Mattrygghet

Svoveldioksid og sulfitter er omdiskuterte i bruk, men er mye brukt fordi de hindrer mat fra å bli brun og uappetittlig eller ødelagt når den oppbevares. Råtten og muggen mat er skadelig å spise, og svoveldioksid og sulfitter hindrer dette.

Se også egen artikkel om sulfittoverfølsomhet.

Kjemiske egenskaper

Kalsiumsulfitt er et hvitt krystallinsk pulver. Det er svakt løselig i vann og i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg