Sitronsyre, en av de mest utbredte plantesyrer. Finnes særlig rikelig i sitroner, men også f.eks. i rips, tyttebær, rognebær og betesaft. Dessuten i kroppsvev og -væske. I handelen fåes den som et hvitt krystallpulver eller gjennomskinnelige krystaller med en behagelig, sur smak.

Sitronsyre er en treprotisk hydroksisyre med formelen C6H8O7. Krystalliserer gjerne med et molekyl krystallvann. Den vannfrie formen har smeltepunkt 153 °C. Sitronsyrens salter kalles sitrater.

Fremstilles industrielt ved fermentering av karbohydrater (melasse) eller utvinnes fra saften av sitrusfrukter og avfall fra ananasindustri.

Sitronsyre brukes i næringsmiddelindustrien ved fremstilling av limonader, sukkervarer og diverse fruktekstrakter og som antioksidant og pH-regulerende middel i matvarer, i farmasøytisk industri, i pussemidler for rustfritt stål og andre metaller, til fremstilling av alkydharpikser og som beisemiddel i fargerier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.