Sitronsyre er en syre som er blant de mest utbredte plantesyrene. Den finnes særlig rikelig i sitroner, men også i andre sitrusfrukter og blant annet rips, tyttebær, rognebær og betesaft. Dessuten finnes den i kroppsvev og kroppsvæske.

Sitronsyre er i alminnelig salg som et hvitt krystallpulver eller gjennomskinnelige krystaller med en behagelig, sur smak.

Sitronsyre er en treprotisk hydroksisyre med kjemisk formel C6H8O7. Den krystalliserer gjerne med et molekyl krystallvann. Den vannfrie formen har smeltepunkt 153 °C.

Sitronsyrens salter kalles sitrater.

Sitronsyre fremstilles industrielt ved gjæring (fermentering) av karbohydrater, for eksempel melasse. Den utvinnes også fra saften av sitrusfrukter og avfall fra ananasindustri.

Sitronsyre brukes i næringsmiddelindustrien ved fremstilling av leskedrikker, sukkervarer og diverse fruktekstrakter. Den brukes som antioksidant og pH-regulerende middel i matvarer, i farmasøytisk industri, og videre blant annet i pussemidler for rustfritt stål og andre metaller, til fremstilling av alkydharpikser og som beisemiddel i fargerier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.