karmin
Karmin fra skarlagenlus, vist under en demonstrasjon av tradisjonell garnfarging i Peru.
karmin
Av /iStock.
Karminer (karminsyre) brukes mye som rødt fargestoff i godteri og kakepynt
Karminer (karminsyre) brukes mye som rødt fargestoff i godteri og kakepynt
Lisens: CC BY SA 3.0

Karminer er et naturlig rødt fargestoff fra skarlagenlus, en type skjoldlus. Fargestoffet er tillatt brukt som tilsetningsstoff i matvarer og godteri, og har da kodenummer E 120.

Faktaboks

Også kjent som

carminic acid

carmines

cochenillerødt

karmin

karminsyre

kokkenillerødt

E 120

C.I. Natural Red 4

C.I. 75470

7-β-D-glukopyranosyl-3,5,6,8-tetrahydroksy-1-metyl-9,10-dioksoantracen-2-karboksylsyre [CAS nr. 1260-17-9]

Uttale
karmˈine(r)
Kjemisk formel
C22H20O13
Tilstand
fast stoff

Isolering av karminer fra skjoldlus

cochenille
Nærbilde av cochenille (skarlagenlus) som karmin utvinnes fra.
cochenille
Av /iStock.

Fargen trekkes ut av skjoldlusa med vann. Vannløsningen gir bunnfall av metallsalter, såkalte fargelakker, med klare rødfarger. Det naturlige fargestoffet består av omlag 10 prosent karminsyre, 2 prosent kokkerin og 10 prosent fett.

Karminer i mat

Karminer er tillatt i begrenset mengde i en lang rekke matvarer, for eksempel i leskedrikker, røde syltetøy og tørka rød frukt. På grunn av den sterke fargen til stoffet trengs bare små mengder. Det er tillatt å bruke opptil 250 mg per kg matvare.

Mattrygghet

Fargestoffet har vært i bruk i lange tider for å farge matvarer.

Siden det er fremstilt fra insekter, vil mange vegetarianere og veganere ikke bruke det. Da er kokkenillerødt A (E 124) et syntetisk, ikke-naturlig alternativ med tilsvarende farge.

Kjemiske egenskaper

Karminsyre er et vakkert, men kostbart beisefargestoff. Karminsyre brukes litt til fargefotografier og til farging av biologiske preparater. Den røde fargen blir litt oransje i surt miljø. Kjemisk sett er karminsyre et polyhydroksyantrakinonglukosid.

Karminsyre ble tidligere mye brukt som vann- og oljefarge, til farging av tekstiler og i sminke, men er nå stort sett fortrengt av anilinfargestoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg