Natriumbenzoat
Natriumbenzoat
Av /Shutterstock.

Natriumbenzoat er et konserveringsmiddel som er mye brukt i bearbeida matvarer. Det har E-nummer E 211.

Faktaboks

Norsk navn
natriumbenzoat
Engelsk navn
sodium benzoate
Uttale

n'atriumbenso'at

Kjemisk formel
C7H5NaO2
Stoffklasse
karboksylat, aromatisk forbindelse
E-nummer
E 211
Tilstand
fast stoff

Natriumbenzoat er en svak base, og det omdannes til benzosyre i surt vann (lav pH). Omvendt omdannes benzosyre til natriumbenzoat og vann når benzosyre blandes med natriumhydroksid (lut).

Bruk i mat

Natriumbenzoat er et av de aller mest brukte konserveringsmidlene i bearbeida matvarer. Det er tillatt å bruke i bearbeida frukt, grønnsaker og bær, oftest inntil 0,5 g/kg matvare. Det er også tillatt i sauser med lavt fettinnhold, brus og andre leskedrikker, reker i lake, samt drikkevarer med lavt alkoholinnhold.

Mattrygghet

Benzosyre og benzoater er finnes naturlig i mange ulike typer bær, men også i frukt. Det er derfor benzosyre og benzoater er så mye brukt som konserveringsmiddel i bearbeida matvarer, særlig de som er laga av frukt og bær.

Enkelte forbrukere er likevel usikre på om dette totalt sett gjør at man utsettes for for mye benzosyre og benzoater, og enkeltpersoner kan være overfølsomme for benzosyre og benzoater og vil kunne få allergiliknende symptomer.

Kjemiske egenskaper

Natriumbenzoat er et vannløselig hvitt pulver. Det er også løselig i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Systematisk navn
natriumbenzoat
CAS-nummer
532-32-1
PubChem-CID
517055

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg