E 101 riboflavin som fargestoff
Riboflavin (E 101, vitamin B2) er et gult fargestoff som brukes i blant annet godteri og kakepynt.
E 101 riboflavin som fargestoff
Lisens: CC BY SA 3.0

Riboflavin er det samme som vitamin B 2, men det gule fargestoffet omtales som riboflaviner, med kodenummer E 101, når det brukes som tilsetningsstoff i matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

beflavin

flavaksin

laktoflavin

vitamin B2

vitamin G (forelda navn)

E 101

3,10-dihydro-7,8-dimetyl-10-[(2S,3S,4R)-2,3,4,5-tetrahydroksypentyl]benzo-[g]pteridin-2,4-dion; 7,8-dimetyl-10-(1'-D-ribityl)isoalloksazin [CAS-nr. 83-88-5]

Uttale

riboflav'iner

Kjemisk formel
C17H20N4O6
Tilstand
fast stoff

Riboflaviner i mat

Det er ingen mengdebegrensning i bruken av riboflaviner i en rekke matvarer, men bare små mengder trengs. Riboflavin er lovlig fargestoff i blant annet tørka og hermetisert frukt og grønnsaker, enkelte kjøtt- og fiskeprodukter og tørka potetmos.

Mattrygghet

Siden riboflaviner virker som vitamin B2 i kroppen, så er det et livsnødvendig stoff, men vitaminet finnes i store nok mengder i vanlige matvarer at mengden som brukes som tilsetningsstoff har ingen betydning helsemessig sett. Siden riboflaviner er et vannløselig vitamin, skiller kroppen ut overskuddet hvis den får mer enn den trenger.

Kjemiske egenskaper

Riboflavin er et gult pulver som kan danne nåleforma krystaller. Pulveret er løselig både i vann og alkohol, men bare i små mengder. Oppløst riboflavin har en grønn fluorescens.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg