Natamycin er et soppdrepende middel som brukes som konserveringsmiddel i matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

antibiotic A

pimaricin

tennecetin

E 235

22-(3-Amino-3,6-dideoksy-β-D-mannopyranosyloksy)- 1,3,26-trihydroksy-12-metyl-10-okso-6,11,28- trioksatrisyklo[22.3.1.05,7]oktakosa-8,14,16,18,20-pentaen-25-karboksylsyre [CAS-nr. 7681-93-8]

C33H47NO13

Uttale
natamysˈin

Natamycin som tilsetningsstoff i mat

Natamycin brukes som tilsetningsstoff i matvarer, og har E-nummer E 235. Det er et konserveringsmiddel som beskytter mot soppvekst. Det er tillatt brukt på overflaten av behandla kjøttvarer, ost og osteprodukter inntil 1 mg per 10 × 10 cm overflate.

Mattrygghet

Stoffet regnes som trygt i matvarer, særlig fordi det beskytter mot fremvekst av sykdomsfremkallende organismer på overflaten av kjøtt.

Natamycin som legemiddel

Natamycin var tidligere brukt som soppdrepende legemiddel og ble solgt i kremer og i tablettform, men brukes nå bare som konserveringsmiddel i EU/EØS-området.

Kjemiske egenskaper

Natamycin er stabile hvite krystaller, men tåler dårlig lys. Molekylet har fire konjugerte dobbeltbindinger og absorberer derfor ultrafiolett lys.

Natamycin er dårlig til uløselig i de fleste løsemidler, men løselig i konsentrert eddiksyre (iseddik).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg