Magnesiumoksid, MgO, er et hvitt, fast stoff, som finnes i naturen som mineralet periklas.

Magnesiumoksid dannes når magnesium (pulver eller strimler) brenner i luft. Ved lav temperatur fås et løst, lett, mykt pulver (lettbrent magnesiumoksid). Ved høyere temperatur dannes et tettere, tyngre pulver (dødbrent magnesiumoksid).

På grunn av det høye smeltepunktet (2642 °C) blir magnesiumoksid brukt som ildfast materiale («magnesiasteiner») i ovner og i laboratorieartikler som rør og digler, i skip m.m. Det blir til dels brukt i sulfittcelluloseindustrien, hvor det erstatter kalsiumoksid (kalk) i kokevæsken. Videre brukes det til fremstilling av magnesiasement og sorelsement, ved fremstilling av glass, keramiske produkter og kunstsilke, som isolasjonsmateriale, ved vulkanisering av gummi, som tilsetning til kunstgjødsel og fôr, som erstatning for asbest, som strøpudder m.m. (Jf. magnesiumhydroksid.)

Magnesiumperoksid, MgO2, er et løst, hvitt pulver som ved oppvarming over 25 °C avgir oksygen, især i nærvær av fuktighet. Magnesiumperoksid selges i blanding med magnesiumhydroksid og blir brukt som blekemiddel, desinfeksjonsmiddel og antiseptikum, som middel mot overskudd av magesyre og unormale gjæringsprosesser i mage og tarmkanal, mot matthet og appetittmangel, i veterinærmedisinen ved valpesyke m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.