magnesiumoksid

Artikkelstart

Magnesiumoksid er et hvitt, fast stoff som finnes i naturen som mineralet periklas. Den kjemiske formelen er MgO og smeltepunktet er 2642 °C.

Faktaboks

Uttale
magnˈesiumoksˈid

Magnesiumoksid dannes når magnesium (enten i form av pulver eller strimler) brenner i luft. Ved lav temperatur fås et løst, lett, mykt pulver som kalles lettbrent magnesiumoksid. Ved høyere temperatur dannes et tettere, tyngre pulver, som kalles dødbrent magnesiumoksid.

Anvendelse

På grunn av det høye smeltepunktet blir magnesiumoksid brukt som ildfast materiale («magnesiasteiner») i ovner og i laboratorieartikler som rør og digler, i skip med mer. Det blir til dels brukt i sulfittcelluloseindustrien, hvor det erstatter kalsiumoksid (kalk) i kokevæsken. Videre brukes det til fremstilling av magnesiasement og sorelsement, ved fremstilling av glass, keramiske produkter og kunstsilke, som isolasjonsmateriale, ved vulkanisering av gummi, som tilsetning til kunstgjødsel og fôr, som erstatning for asbest, som strøpudder med mer. Se også artikkelen om magnesiumhydroksid.

Magnesiumperoksid

Magnesiumperoksid, med kjemisk formel MgO2, er et løst, hvitt pulver som ved oppvarming over 25 °C avgir oksygen, især i nærvær av fuktighet. Magnesiumperoksid selges i blanding med magnesiumhydroksid og blir brukt som blekemiddel, desinfeksjonsmiddel og antiseptikum, som middel mot overskudd av magesyre og unormale gjæringsprosesser i mage og tarmkanal, mot matthet og appetittmangel. I veterinærmedisinen brukes det blant annet ved valpesyke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg