Karragenan er en forbindelse som utvinnes av karragenalger.  Stoffet har den viktige egenskapen at det også danner gelé med melk. Det benyttes som fortykningsmiddel ved fabrikasjon av blant annet syltetøy og gelé- og puddingdesserter. Kodenummer er E407. Karragenan benyttes også stadig oftere som såkalt fetterstatter, for eksempel ved produksjon av pølser og andre produkter med mindre fett. Karragenan inneholder minimalt med energi og kan erstatte fett ved at det binder vann og gjør produktet saftigere. Renfremstilt har karragenan verken smak eller farge.

Kjemisk er det et heterogent polysakkarid bygd opp av de enkle sukkerartene D-galaktose og 3,6-anhydro-D-galaktose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.