Karregenanpulver
Karragenan er et tilsetningsstoff som er et ekstrakt fra en alge.
Karregenanpulver
Av /Shutterstock.

Karragenan er en geledannende kostfibertype som utvinnes av karragenalger. Det benyttes som fortykningsmiddel i blant annet syltetøy og gelé- og puddingdesserter. Stoffet har den viktige egenskapen at det også danner gelé med melk. Kodenummer er E 407.

Faktaboks

Også kjent som

carraghenan, E 407

Uttale
karragenˈan
Etymologi
navn etter stedet Carragheen i Irland

Karragenan benyttes også stadig oftere som såkalt fetterstatter, for eksempel ved produksjon av pølser og andre produkter med mindre fett. Karragenan inneholder minimalt med energi og kan erstatte fett ved at det binder vann og gjør produktet saftigere. Renfremstilt har karragenan verken smak eller farge.

Kjemisk oppbygning

Karragenan er et heterogent polysakkarid bygd opp av de enkle sukkerartene galaktose og 3,6-anhydrogalaktose.

Usikkerhet

Karragenan er vurdert som trygt å spise for mennesker i de mengder som brukes i matvarer, og derfor godkjent i bruk i matvarer i EU/EØS.

Dyreforsøk har vist at mus som åt karragenan fikk påvirka immuncellene i tarmen. Det er usikkert om dette er relevant for mennesker, først fordi det er store forskjeller mellom mennesker og mus, dernest fordi mennesker spiser små mengder karragenan som ingrediens i matvarer, og ikke som egen matvare. En rekke matprodusenter forsøker likevel å finne alternativer til karragenan, for sikkerhets skyld.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg