karragenan

Karragenan er en forbindelse som utvinnes av karragenalger. Stoffet har den viktige egenskapen at det også danner gelé med melk. Det benyttes som fortykningsmiddel ved fabrikasjon av blant annet syltetøy og gelé- og puddingdesserter. Kodenummer er E407. Karragenan benyttes også stadig oftere som såkalt fetterstatter, for eksempel ved produksjon av pølser og andre produkter med mindre fett. Karragenan inneholder minimalt med energi og kan erstatte fett ved at det binder vann og gjør produktet saftigere. Renfremstilt har karragenan verken smak eller farge.

Faktaboks

Uttale
karragenˈan
Etymologi
navn etter stedet Carragheen i Irland
Også kjent som

carraghenan, E407

Kjemisk oppbygning

Kjemisk er det et heterogent polysakkarid bygd opp av de enkle sukkerartene D-galaktose og 3,6-anhydro-D-galaktose.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg