Betakaroten finnes i mange planter og bidrar til rød-gul farge både i mat og i naturen for øvrig. Gulrot inneholder omtrent 10 mg betakaroten per 100 gram, mens grønnkål og persille inneholder rundt 5 mg per 100 gram. Betakaroten utnyttes industrielt blant annet som fargestoff i mat og har da kodenummer E160a. Det brukes også i farmasøytisk industri som vitamintilskudd, og i kosmetikk.

Betakaroten er et karotenoid med to β-ringer. β-karoten omdannes til vitamin A (retinol) i kroppen. Forholdet mellom retinol og β-karoten er: 1 mg retinol = 1 retinolekvivalent = 6 mg β-karoten. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.