betakaroten

β,β-karoten
Molekylstrukturen til betakaroten
β,β-karoten
Lisens: CC BY SA 3.0
Gulrøtter

Gulrot inneholder omtrent 10 mg betakaroten per 100 gram.

Gulrøtter
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Betakaroten er en kjemisk forbindelse som finnes i alle planter og alger. Den bidrar til gul og oransje farge i frukt og grønnsaker. Betakaroten brukes mye som fargestoff i mat og har da kodenummer E 160a, og finnes blant annet i guloransje godteri og brus. Betakaroten brukes også i farmasøytisk industri som vitamintilskudd, siden det er en viktig kilde til A-vitamin, og det brukes i kosmetikk.

Faktaboks

Uttale
bˈetakaroten
Også kjent som
β,β-karoten (forelda vitenskapelig navn: β-karoten), betabetakaroten, E 160a

Den karakteristiske oransje fargen til gulrot skyldes betakaroten, og gulrot inneholder omtrent ti milligram betakaroten per 100 gram. Grønne grønnsaker og urter inneholder også mye betakaroten. Grønnkål og persille inneholder for eksempel rundt fem milligram per 100 gram.

Kjemisk sett er betakaroten et karotenoid med to β-ringer. β,β-karoten omdannes til A-vitamin (retinol) i kroppen. Forholdet mellom retinol og β,β-karoten er: ett milligram retinol tilsvarer en retinolekvivalent tilsvarer seks milligram β,β-karoten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg