pektinstoffer

Pektinstoffer er polysakkarider som finnes dels i plantecelleveggenes midtlameller, hvor de binder cellene sammen (pektinater, protopektin), og dels oppløst i plantesafter (pektin). De har karbohydratlignende bygning med kjeder av galakturonsyre. Spaltes av enzymet pektinase, hvorved cellene faller fra hverandre og vevet blir bløtt, for eksempel i modnende frukt.

Faktaboks

uttale:
pektˈinstoffer
etymologi:
av gresk ‘tilbøyelig til å stivne’

Pektinstoffene er gelédannende og utvinnes derfor industrielt av fruktskall for bruk i produksjon av syltetøy, gelé, bløtost med mer. Som tilsetningsstoff i næringsmidler har pektin kodenummer E 440 a eller b (amidert).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg