Fettsyreestere av askorbinsyre er tilsetningsstoffer som er tillatt brukt i matvarer som antioksidanter og konserveringsmidler. Fettsyreestere av askorbinsyre har E-nummer 304. Tilsetningsstoffet får E-nummer 304 samme hvilken fettsyre som er festa til askorbinsyre.
Faktaboks
- Også kjent som
-
askorbyl palmitat
askorbyl stearat
(L-)ascorbyl palmitate
(L-)ascorbyl stearate
fatty acid esters of ascorbic acid
6-palmitoyl-3-keto-L-gulofuranolactone
E 304
6-stearoyl-3-keto-L-gulofuranolactone [CAS-nr. 25395-66-8]
- Uttale
-
fe(i)ttsyre'est(e)re av askårb'insyre
- Kjemisk formel
- C22H38O7 (palmitinsyreester), C24H42O7 (stearinsyreester)
- Tilstand
- fast stoff
Askorbinsyre (vitamin C) er en viktig antioksidant i matvarer. Stoffet brukes i mange bearbeida matvarer for å hindre dem fra å bli ødelagt eller se uappetittlige ut. Askorbinsyre er vannløselig og lite fettløselig. Derfor blir askorbinsyremolekylet forestra (omdanna til ester) med ei fettsyre, for eksempel stearinsyre eller palmitinsyre, for å gjøre askorbinsyra fettløselig.
Fettsyreestere av askorbinsyre er såkalte halvsyntetiske stoff; de er ikke naturlige, men de er laga av to naturlige stoff.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.