MgCl2 ·xH2O, x = O, 2, 4, 6, 8 eller 12, en hvit forbindelse som til dels er meget hygroskopisk. Forekommer løst i havvann (ca. 4 vektprosent), i saltleier i form av karnallitt KCl ·MgCl2 ·6H2O i saltsjøer osv.

Heksahydratet, MgCl2 ·6H2O, er et meget hygroskopisk, delikvescerende stoff som smaker bittert. Det er den eneste stabile form mellom −3,4 °C og 116,7 °C. Under –3,4 °C opptrer okta- og dodekahydratet. Over 116,7 °C er tetrahydratet stabilt. Ved 181,5 °C går dette over i dihydratet som ved fortsatt oppvarming spaltes under dannelse av et oksidklorid: 2MgCl2 + H2O = Mg2OCl2 + 2HCl. Fremstilling av vannfritt MgCl2 krever spesielle prosedyrer.

Magnesiumklorid anvendes fremfor alt som utgangsmateriale ved elektrolytisk fremstilling av magnesium. Det blir også brukt til fremstilling av magnesiasement og sorelsement. Ved tilsetning av nøytrale fyllstoffer som sagmugg, tremel, høvelspon, korkpulver, asbest, kiselgur o.l. samt farger, blir magnesiasement brukt til å lage kunstige steiner og fugefrie gulvbelegg (xylolitt, kunstmarmor). Andre anvendelser av magnesiumklorid er som impregneringsmiddel for tre, f.eks. av jernbanesviller, som middel til å binde støv, antifrostmiddel, brannslokningsmiddel, tilsetning til ull og bomull m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.