Rust

Jernoksider er kjemiske forbindelser mellom jern og oksygen. Det mest kjente jernoksidet er rust.

Faktaboks

Også kjent som

iron oxides

Uttale
jˈernoksˈider
Tilstand
faste stoffer

Det finnes tre jernoksider: jern(II)oksid, med kjemisk formel FeO, jern(III)oksid, med kjemisk formel Fe2O3, og jern(II,III)oksid. Jernoksider benyttes i magnetbånd og som polérmiddel.

Ferritter, jernoksider med ytterligere kationer, er viktige magnetiske materialer.

Jern(II)oksid

Jern(II)oksid, også kalt wüstitt, er et ikke-støkiometrisk oksid med NaCl-struktur, med sammensetning mellom Fe0,90O og Fe0,95O.

Jern(III)oksid

Jern(III)oksid, Fe2O3, er svært utbredt som mineral under navnene rødjernstein, hematitt og jernglans. Under ulike navn som engelsk rødt, venetiansk rødt, pompeiansk rødt, caput mortuum og kolkotar, blir oksidet brukt dels som malerfarge, dels som polérmiddel for glass, metaller og edelstener.

Jern(II,III)oksid

Godteri farga med jernoksider

Jernoksider kan brukes som fargestoff i matvarer, for eksempel godteri, og har da E-nummer E 172.

Godteri farga med jernoksider
Lisens: CC BY SA 3.0

Jern(II,III)oksid, Fe3O4, inneholder både to- og treverdig jern og kan formelt beskrives som FeO·Fe2O3. Det er det bestandigste av jernoksidene, og er et svart, metallglinsende stoff med god elektrisk konduktans (ledningsevne).

Jern(II,III)oksid er sterkt magnetisk (se ferrimagnetisme), og forekommer i naturen som mineralet magnetitt, som er det viktigste og mest utbredte jernmineralet. Store forekomster finnes i Nord-Sverige (Kiruna, Gällivare) og i Sør-Varanger.

Når jern forarbeides i varme, for eksempel ved smiing, dannes jernpartikler som oksideres til Fe3O4,og som kalles hammerslag.

På grunn av sin motstandsdyktighet mot syrer, alkalier og klor blir magnetitt brukt som elektrodemateriale ved kloralkalielektrolysen.

Ved svak glødning i luft oksideres fint fordelt Fe3O4 til en metastabil modifikasjon av jern(III)oksidet γ-Fe2O3 med bibehold av de magnetiske egenskapene.

γ-Fe2O3 fremstilles bedre ved luftoksidasjon av molekylære forløpere. γ-Fe2O3 omdannes reversibelt til α-Fe2O3, hematitt, ved 400 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg