Jernoksider, fellesbetegnelse for forbindelser mellom jern og oksygen. Fra dagliglivet er rust, delvis hydratisert Fe(III)oksid, mest kjent. Jernoksider er viktig innen korrosjon av jern og stållegeringer. På grunn av sine egenskaper anvendes de f.eks. i magnetbånd (pigmenter) og som polérmiddel. Ferritter, jernoksider med ytterligere kationer, er viktige magnetiske materialer.

Jern(II)oksid, wüstitt, er et ikke-støkiometrisk oksid med koksaltstruktur. Typisk sammensetning er mellom Fe0,90O og Fe0,95O. Antatt å forekomme i Jordens indre.

Jern(III)oksid, Fe2O3, er meget utbredt som mineral under navn av rødjernstein, hematitt, jernglans m.m. Oksidet blir under forskjellige navn, engelsk rødt, venetiansk rødt, pompeiansk rødt, caput mortuum, kolkotar osv., brukt dels som malerfarge, dels som polérmiddel, for glass, metaller og edelstener.

Jern(II,III)oksid, Fe3O4, inneholder både to- og treverdig jern og kan formelt beskrives som FeO·Fe2O3. Det er bestandigst av jernoksidene, og er et svart, metallglinsende stoff med god elektrisk konduktans (ledningsevne). Det er sterkt magnetisk (ferrimagnetisme), og forekommer i naturen som mineralet magnetitt, som er det viktigste og mest utbredte jernmineral. Store forekomster finnes i Nord-Sverige (Kiruna, Gällivare) og i Sør-Varanger.

Når jern forarbeides i varme, f.eks. ved smiing, dannes jernpartikler som oksideres til Fe3O4 og som kalles hammerslag. Pga. av sin motstandsdyktighet mot syrer, alkalier og klor blir magnetitt brukt som elektrodemateriale, f.eks. ved kloralkalielektrolysen. Ved svak glødning i luft oksideres fint fordelt Fe3O4 til en metastabil modifikasjon av jern(III)oksidet γ-Fe2O3 med bibehold av de magnetiske egenskapene. Det magnetiske belegget på rødbrune magnetbånd består av dette γ-Fe2O3, magnetitt. γ-Fe2O3 fremstilles bedre ved luftoksidasjon av molekylære forløpere. γ-Fe2O3 omdannes reversibelt til α-Fe2O3, hematitt, ved 400 °C.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.