Nisin er en kjemisk forbindelse som har en naturlig bakteriedrepende virkning (bakteriocin). Kjemisk er det polypeptid bygget opp av aminosyrer. Nisin brukes blant annet som konserveringsmiddel.

Faktaboks

Også kjent som

nisin A (hovedkomponent)

E 234

CAS-nr. 1414-45-5

Uttale
nisˈin
Kjemisk formel
C143H230O37N42S7
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Nisin produseres av melkesyrebakterien Lactococcus lactis (tidligere Streptococcus lactis), som brukes som startkultur i meieriprodukter. Nisin dannes da i meieriproduktet under modningsprosessen og bidrar til å forlenge holdbarheten.

Nisin kan også produseres ved kontrollert fermentering av melkesyrebakterien L. lactis, isoleres fra bakteriemassen og danner et pulver. Nisin kan ikke syntetiseres kjemisk.

Nisin er godkjent som konserveringsmiddel med kodenummer E 234. Det er bare tillatt i små mengder (inntil 12,5 mg/kg matvare) i mascarpone, modna oster og osteprodukter, clotted cream, pasteuriserte egg og i semulepudding og tapiokapudding.

Mattrygghet

Nisin dannes av melkesyrebakterier i modningsprosessen til ost, dermed regnes nisin som trygt.

Nisin bekjemper en rekke uønskede sykdomsfremkallende bakterier som kan finnes i mat, for eksempel listeria.

Kjemiske egenskaper

Nisin er krystaller som er løselig i fortynna syrer, og tåler oppvarming i surt miljø. Nisin A er det dominerende polypeptidet i nisin. Kommersielt nisin inneholder over 50 prosent natriumklorid (vanlig salt) og 2,5 prosent nisin.

Nisin består av 34 aminosyreenheter. Bare 26 av disse er blant de 20 vanlige aminosyrene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg