Nisin er et stoff (bakteriocin) med naturlig antimikrobiell virkning mot en rekke uønskede sykdomsfremkallende bakterier som kan finnes i mat, for eksempel listeria. Nisin produseres av melkesyrebakterien Lactococcus lactis som brukes som startkultur blant annet i meieriprodukter. Nisin dannes da i produktet og bidrar til å forlenge holdbarheten. Nisin kan også produseres ved kontrollert fermentering av melkesyrebakterien L. lactis og omsettes i pulverform. Nisin kan ikke syntetiseres kjemisk.

Nisin er godkjent som konserveringsmiddel med kodenummer E234. Det er bare tillatt i begrensede mengder og i enkelte produkter som ost og pudding.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.