Natriumnitritt er et konserveringsmiddel som brukes i noen kjøttvarer. Det har E-nummer E 250.

Faktaboks

Også kjent som

sodium nitrite

E 250

natriumnitritt [CAS-nr. 7632-00-0]

Uttale
nˈatriumnitrˈitt
Kjemisk formel
NaNO2
Smeltepunkt
271 °C
Tilstand
fast stoff

Natriumnitritt i mat

Natriumnitritt blir brukt som konserveringsmiddel i behandla kjøttvarer, så det ikke kan skje skadelig bakterievekst. Natriumnitritt kan brukes både i kjøtt som ikke er varmebehandla og i for eksempel pølser, bacon og i tørka kjøtt. Avhengig av kjøttypen kan det brukes totalt 0,05–0,18 g/kg matvare av natrium- og kaliumnitritt.

Tidligere ble nitritt også brukt for å bevare en frisk rødfarge på ferskt kjøtt, men slik bruk er ikke lenger tillatt.

Mattrygghet

Nitritter mistenkes for å være kreftfremkallende, da de kan omdannes til N -nitrosaminer i kroppen. Nitritter kan trolig også utløse migrene hos enkelte.

Natriumnitritt brukes likevel i kjøttvarer fordi nitritter hindrer vekst av skadelige bakterier, særlig bakterievekst som kan skje i innpakka kjøttvarer uten tilgang til luft (oksygen). Det har skjedd dødsfall på grunn av framvekst av bakterien Clostridium botulinum i kjøttmat, da bakterien produserer det svært giftige botulinumtoksinet (også kjent som botox) som forårsaker botulisme. Botulisme fører til lammelser, som er dødelige om åndedrettet blir lamma.

Slik bakterievekst må ikke kunne oppstå i kjøttmat. Derfor tilsettes nitritt i en del kjøttmat, siden fordelen ved å hindre bakterievekst er mye større enn ulempen ved å spise kjøtt tilsatt små mengder nitritt.

Kjemiske egenskaper

Natriumnitritt er et hvitt eller svakt gult pulver som er lettløselig i vann. Pulveret kan presses sammen til korn. Det er også svakt løselig i alkohol. Natriumnitritt løst i vann gir en basisk løsning, og blir ødelagt i svake syrer. Pulveret trekker til seg vann og må derfor oppbevares i lufttette beholdere.

Natriumnitritt brukes også til å lage azofargestoffer som brukes mye i tøyfarging. Det har også vært brukt som motgift ved cyanidforgiftning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg