Borsyre, B(OH)3, er en svak syre.

Borsyre finnes i dampen fra varme kilder i Toscana, og som mineralet sassolitt. Tidligere ble borsyre fremstilt ved kondensasjon av dampene fra de varme kildene og inndampning av løsningene. Etter oppdagelsen av store forekomster av bormineraler i California, Chile og Tyrkia, har den italienske borsyreproduksjon tapt sin betydning.

Mesteparten av borsyren fremstilles av boraks eller andre borater ved behandling med saltsyre eller svovelsyre:

Na2B4O7(s) + H2SO4(aq) + 5H2O(l) → 4B(OH)3(s) + 2Na(aq) + SO4(aq)

Borsyren selges som et kornet pulver eller som perlemorglinsende skjellformede, sekskantede krystaller som er glatte og fettlignende å føle på, tetthet 1,52 g/cm3. Borsyre er moderat løselig i vann, mer i varmt enn i kaldt vann.

Borsyre er en svak syre, svakere enn f.eks. karbonsyre, H2CO3, og er en Lewis-syre (baser):

B(OH)3(aq) + 2H2O(l) → B(OH)4-(aq) + H3O+(aq)

Med  metanol danner borsyre  borsyremetyllester, B(OCH3)3. Det brukes til påvisning av bor da denne esteren gir grønn flammeprøve.

Borsyre avgir vann ved oppvarming til ca. 130 °Cog det dannes metaborsyre, HBO2, som ved ytterligere oppvarming dehydratiseres til boroksid, B2O3, ved 400 °C.

Borsyrenes salter kalles borater. En løsning av borsyre i vann ble kalt  borvann. Borvann ble tidligere mye brukt som et mildt antiseptikum. Det brukes ikke lenger da det er giftig. Borsyre ble tidligere brukt til konservering av matvarer (kjøtt, pølser, fisk, melk, smør, ansjos osv.), men dette er nå forbudt i mange land, også i Norge.

Store mengder borsyre blir brukt til fremstilling av andre borforbindelser, i porselens- og emaljeindustrien, i glassindustrien til fremstilling av ildfast glass, dvs. glass med liten termisk utvidelseskoeffisient som «pyrex», «duran» og lignende, videre i garveriindustrien, i borholdige gjødselstoffer, ved fabrikasjon av stearinlys og mineralfarger, i fotografiske fremkallerpreparater m.m. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.