H3BO3, eller B(OH)3 ifølge moderne angivelse, ortoborsyre, forekommer i fri tilstand i dampene fra varme kilder, de såkalte «soffioner» og «fumaroler», i Toscana i Mellom-Italia og som mineralet sassolitt. Tidligere ble borsyre fremstilt ved kondensasjon av dampene fra de varme kildene og inndampning av løsningene. Etter oppdagelsen av store forekomster av bormineraler i California, Chile og Tyrkia, har den italienske borsyreproduksjon tapt sin betydning.

Mesteparten av borsyren fremstilles nå av boraks eller andre borater ved behandling med saltsyre eller svovelsyre: Na2B4O7 + H2SO4 + 5H2O = 4B(OH)3 + Na2SO4. Borsyren forhandles som et kornet pulver eller som perlemorglinsende skjellformede, sekskantede krystaller som er glatte og fettlignende å føle på, densitet 1,52 g/cm3. Borsyre er moderat løselig i vann, mer i varmt enn i kaldt vann. Borsyre er en svak syre, svakere enn f.eks. karbonsyre, H2CO3, og er en Lewis-syre (baser). Ved reaksjonen med vann deles et elektronpar med borsyre og hydroksid: B(OH)3 + H2O = B(OH)4- + H+. Med alkoholer som metanol, CH3OH, danner borsyre flyktige estere, her borsyremetyllester, B(OCH3)3. Disse brukes til påvisning av bor gjennom grønn flammereaksjon. Ortoborsyre avgir vann ved oppvarming til ca. 130 °C under dannelse av metaborsyre, HBO2, som ved ytterligere oppvarming dehydratiseres til boroksid, B2O3, ved 400 °C.

Borsyrenes salter kalles borater. En vandig løsning av borsyre under navn av «borvann» ble tidligere mye brukt som et mildt antiseptikum til omslag og vask av sår, ved behandling av visse øyensykdommer, i sårpulver og -salver. Disse anvendelsene er gått sterkt tilbake pga. borforbindelsenes giftighet. Store mengder borsyre blir brukt til fremstilling av andre borforbindelser, i porselens- og emaljeindustrien, i glassindustrien til fremstilling av ildfast glass, dvs. glass med liten termisk utvidelseskoeffisient som «pyrex», «duran» og lignende, videre i garveriindustrien, i borholdige gjødselstoffer, ved fabrikasjon av stearinlys og mineralfarger, i fotografiske fremkallerpreparater m.m. Borsyre ble tidligere brukt til konservering av matvarer (kjøtt, pølser, fisk, melk, smør, ansjos osv.), men dette er nå forbudt i mange land, også i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.