borsyre

Artikkelstart

Borsyre, B(OH)3, er en svak syre.

Borsyre finnes i dampen fra varme kilder i Toscana, og som mineralet sassolitt. Tidligere ble borsyre fremstilt ved kondensasjon av dampene fra de varme kildene og inndampning av løsningene. Etter oppdagelsen av store forekomster av bormineraler i California, Chile og Tyrkia, har den italienske borsyreproduksjon tapt sin betydning.

Fremstilling, kjemiske egenskaper

Mesteparten av borsyren fremstilles av boraks eller andre borater ved behandling med saltsyre eller svovelsyre:

Na2B4O7(s) + H2SO4(aq) + 5H2O(l) → 4B(OH)3(s) + 2Na(aq) + SO4(aq)

Borsyren selges som et kornet pulver eller som perlemorglinsende skjellformede, sekskantede krystaller som er glatte og fettlignende å føle på, tetthet 1,52 g/cm3. Borsyre er moderat løselig i vann, mer i varmt enn i kaldt vann.

Borsyre er en svak syre, svakere enn f.eks. karbonsyre, H2CO3, og er en Lewis-syre (baser):

B(OH)3(aq) + 2H2O(l) → B(OH)4-(aq) + H3O+(aq)

Med metanol danner borsyre borsyremetyllester, B(OCH3)3. Det brukes til påvisning av bor da denne esteren gir grønn flammeprøve.

Borsyre avgir vann ved oppvarming til ca. 130 °Cog det dannes metaborsyre, HBO2, som ved ytterligere oppvarming dehydratiseres til boroksid, B2O3, ved 400 °C.

Bruk

Borsyrenes salter kalles borater. En løsning av borsyre i vann ble kalt borvann. Borvann ble tidligere mye brukt som et mildt antiseptikum. Det brukes ikke lenger da det er giftig. Borsyre ble tidligere brukt til konservering av matvarer (kjøtt, pølser, fisk, melk, smør, ansjos osv.), men dette er nå forbudt i mange land, også i Norge.

Store mengder borsyre blir brukt til fremstilling av andre borforbindelser, i porselens- og emaljeindustrien, i glassindustrien til fremstilling av ildfast glass, dvs. glass med liten termisk utvidelseskoeffisient som «pyrex», «duran» og lignende, videre i garveriindustrien, i borholdige gjødselstoffer, ved fabrikasjon av stearinlys og mineralfarger, i fotografiske fremkallerpreparater m.m.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg