Tyttebær

G. Barstad. Begrenset gjenbruk

Tyttebær, dvergbusk i lyngfamilien med læraktige blad som sitter på i flere år, hvite blomster og røde, syrlige bær. Vanlig på skrinne steder i furuskog og på lyngheier, i Jotunheimen opp til 1800 moh. Tyttebær har en syrlig, litt besk smak, og regnes for å være ett av de viktigste av de ville bærene i Norge. De samles i store mengder, er lette å oppbevare rørt eller syltet, og brukes som tradisjonelt tilbehør sammen med vilt. Tyttebær holder seg godt fordi de inneholder benzosyre, et vanlig brukt konserveringsmiddel (E 210). Tyttebær inneholder ca. 11 mg vitamin C, 87 mg kalium, 85 % vann og 216 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Tyttebær ble tidligere brukt i folkemedisinen. Fødende kvinner drakk avkok av tyttebærlyng mot blødninger, og tørkede tyttebærblomster ble benyttet mot astma. Tyttebærsaft var et middel mot feber.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.