glysin
Molekylmodell av glysin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
glysin
Lisens: CC BY SA 3.0
glysin
Strukturformel for glysin
glysin
Lisens: CC BY SA 3.0

Glysin er den minste aminosyren som brukes som byggestein i proteiner. Den har en enkel struktur med kun et hydrogenatom i sidekjeden (se R-gruppe). Aminosyrens enkle struktur bidrar til økt fleksibilitet og tettere pakking av proteiner. Kroppen er i stand til å produsere glysin selv, og aminosyren trenger derfor ikke bli tilført gjennom kostholdet.

Faktaboks

Uttale
glysˈin
Etymologi
av gresk glys-, ‘søt’, nydannet av glykys
Også kjent som
forkortelse Gly eller G; glycin, glykokoll, aminoeddiksyre

Glysin deltar i en rekke prosesser i kroppen, blant annet i proteinsyntese, signalering og beskyttelse mot celledød, selv om sistnevnte mekanisme er uklar. I tillegg fungerer aminosyren som et signalstoff (nevrotransmitter) i sentralnervesystemet. Glysin er en viktig aminosyre i kollagen, som er en sentral komponent i bindevevet i kroppen, og glysin kan derfor utvinnes fra kollagen. Det kan også fremstilles syntetisk.

Kjemiske egenskaper

Glysin er en vannløselig, krystallinsk organisk forbindelse, uten farge og som smaker søtt. I likhet med andre aminosyrer kan glysin lage salter med både syrer og baser (se zwitterion). Aminosyren har smeltepunkt ved 233 °C, og brukes blant annet i næringsmiddelindustrien (kodenummer E640) og i organisk-kjemiske synteser.

  • Kjemisk formel: H2NCH2COOH

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg