glysin

Molekylmodell av glysin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
glysin
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for glysin
glysin
Lisens: CC BY SA 3.0

Glysin er den enklest oppbygde av de 20 aminosyrene som er felles for alle proteiner. Det er en av aminosyrene som kroppen kan lage selv. Glysin forkortes Gly eller G.

Faktaboks

Uttale
glysˈin
Etymologi

av gresk glys-, 'søt', nydannet av glykys

Også kjent som
glycin
glykokoll
aminoeddiksyre

Glysin er en fargeløs, krystallinsk organisk forbindelse med smeltepunkt 233 °C. Den er lett løselig i vann og har tydelig søtsmak.

Glysin er en såkalt amfotær elektrolytt, det vil si at den kan danne salter både med syrer og baser. Den fremstilles syntetisk eller fra det glysinholdige proteinet kollagen.

Glysin brukes i næringsmiddelindustrien (kodenummer E640), i medisin og i organisk-kjemiske synteser.

Kjemisk formel er H2NCH2COOH.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg