mannitol
Molekylmodell av mannitol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
mannitol
Lisens: CC BY SA 3.0
mannitol
Strukturformel for mannitol
mannitol
Lisens: CC BY SA 3.0

Mannitol er et søtningsmiddel. Mannitol finnes naturlig i planteriket, blant annet i alger, oliven, sopp og selleri. Mannitol brukes som legemiddel, stabilisator og søtning i kalorifattig mat.

Faktaboks

Uttale
mannitˈol

Kjemisk sammensetning

Mannitol er et seksverdig alkohol med kjemisk formel CH2OH(CHOH)4CH2OH. Stoffet er en hvit, krystallinsk forbindelse med smeltepunkt 166 °C. Det løser seg lett i vann, og smaker søtt.

Fremstilling

Mannitol fremstilles vanligvis ved reduksjon av glukose. Det dannes også ved gjæring av forskjellige sukkerarter.

Medisinsk bruk

Mannitol øker urinproduksjonen, og kan brukes til behandling eller forebygging av nyresvikt.

Mannitol gir en osmotisk effekt over blod-hjernebarrieren. Den osmotiske effekten fører til at overflødig væske fjernes fra hjernen. Når væske fjernes fra hjernen, blir volumet i hjernen mindre. Dette reduserer trykket i hjernen. Mannitol kan derfor brukes medisinsk til å senke trykket i hjernen og øyet.

Mannitol øker også osmolariteten i blodplasma. Dette resulterer i økt utveksling av vann fra cellene i vev til interstitial væske og plasma. Mannitol er også brukt klinisk til behandling av brokkdannelse. Stoffet kan brukes som et verktøy for å kontrollere osmolaritet i cellebiologiske studier.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg