Mannitol, seksverdig alkohol med kjemisk formel CH2OH(CHOH)4CH2OH. Hvit, krystallinsk forbindelse med smeltepunkt 166 °C. Det er lett løselig i vann og smaker søtt. Finnes ganske utbredt i planteriket, særlig i manna-asken, Fraxinus ornus (se manna). Det dannes også ved gjæring av forskjellige sukkerarter. Fremstilles vanligvis ved reduksjon av glukose. Anvendes en del i næringsmiddelindustrien som søtningsmiddel, som bestanddel i diettmat og som stabilisator i forskjellige produkter; kodenummer E 421. Mannitol har også en rekke rent tekniske anvendelser og brukes i syntesen av nitromannitol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.