Syklamat er kjemiske forbindelser som brukes som kunstige søtningsstoffer. Syklamat er et hvitt, krystallinsk stoff med en behagelig søtsmak. Kjemisk er syklamat natrium- og kalsiumsalter av syklaminsyre.

Faktaboks

Også kjent som

E 952

Natriumsyklamat, som smaker omtrent 30 ganger søtere enn sukker, ble oppdaget i 1937. Syklamater var mye brukt tidligere, men bruken er redusert etter at det fra slutten av 1960-årene kom undersøkelser som tydet på at langvarig bruk av syklamat i meget høy konsentrasjon hos rotter kunne øke risikoen for blærekreft.

Syklamat er også vurdert med tanke på risiko for innvirkning på fosterutviklingen. Verken fosterskade eller økt forekomst av blærekreft er så langt bekreftet i undersøkelser på mennesker ved de mengder av søtningsstoff som har vært brukt hittil.

Bruk

Bruken har utviklet seg forskjellig i forskjellige land. I USA var bruken før 1970 tillatt uten begrensninger for alle matvarer. Særlig populært er det i kalorifattige, sukkerfrie matvarer og leskedrikker, og det er viktig i produkter for diabetikere.

Det er nå restriksjoner på bruken både i USA og i Vest-Europa. Det er vanskelig å erstatte syklamat helt i alle sammenhenger, ettersom alternative søtningsmidler har bismak eller lignende bivirkninger som syklamat. For å redusere mengden av de enkelte søtningsmidler blir de gjerne brukt i kombinasjon.

Når det gjelder tilsetning av syklamat til næringsmidler for diabetikere og i kalorifattige produkter for øvrig, må helsemyndighetene avveie de fordeler som er med lavt sukkerforbruk opp mot en mulig liten risiko for bivirkninger. Det er uansett viktig å være oppmerksom på at mengden tilsetningsstoffer bør begrenses. Det er fortsatt usikkerhet omkring mulige bivirkninger, selv om det ikke er bekreftet at syklamat kan gi fosterskader eller blærekreft hos mennesker.

Kjemisk sammensetning

Kjemisk sett er syklamat natrium- eller kalsiumsaltet av sykloheksansulfaminsyre, som har den kjemiske formelen C6H11NHSO3H. Stoffet fremstilles syntetisk ved sulfonering av sykloheksylamin. Stoffet har kode E 952 når det brukes som tilsetningsstoff i matvarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg