Natriumdisulfitt er et tilsetningsstoff som er tillatt i bearbeida matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

natriummetabisulfitt

dinatriumpentaoksodisulfat

dinatriumpyrosulfitt

sodium disulfite

disodium pentaoxodisulfate

disodium pyrosulfite

sodium metabisulfite

sodium pyrosulfite

E 223

dinatriumpentaoksido-1K3O,2K2O-disulfat(S—S)(2) [CAS-nr. 7681-57-4]

Uttale

n'atriumdisulf'itt

Kjemisk formel
Na2S2O5
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Sulfitter er mye brukt som konserveringsmidler i matvarer, men også som antioksidanter. Dette gjelder også natriumdisulfitt, som har kodenummer E 223.

Svoveldioksid (E 220) og sulfitter (E 221–E 224, E 226–E 228), er tillatt brukt i ulike mengder i blant annet skrelte poteter, most løk og hvitløk, kjeks, frukt og grønnsaker i lake, tørka frukt, sennep, mjød, øl og vin, potetbasert snaks og i sago- og byggryn. Det er også tillatt å bruke frukt behandla med svoveldioksid og sulfitter i syltetøy og andre bearbeida frukt-produkter.

Mattrygghet

Svoveldioksid og sulfitter er omdiskuterte i bruk, men er mye brukt fordi de hindrer mat fra å bli brun og uappetittlig eller ødelagt når den oppbevares. Råtten og muggen mat er skadelig å spise, og svoveldioksid og sulfitter hindrer dette.

Se også egen artikkel om sulfittoverfølsomhet.

Kjemiske egenskaper

Natriumdisulfitt er et hvitt krystallinsk pulver. Det er lettløselig i vann og glyserol og tungtløselig i alkohol.

Stoffet forekommer ofte som heptahydratet (Na2S2O5 • 7H2O),

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg