propionsyre

Strukturformel for propionsyre

Artikkelstart

Propionsyre er en svak organisk fettsyre med kjemisk formel CH3CH2COOH, som er i nær slekt med eddiksyre. Propionsyre er fargeløs, etsende væske med en ubehagelig, stikkende lukt. Estere av propionsyre brukes som fruktsmaksstoffer (essenser). Natriumsaltet av propionsyre brukes som konserveringsmiddel i bakverk.

Faktaboks

Uttale
propiˈonsyre
Også kjent som
propansyre

Propionsyre har også mange anvendelser i tekniske prosesser.

Kjemiske egenskaper

Propionsyre har kokepunkt 141,1 °C og densitet 0,993 g/cm3. Syren er blandbar med vann, men utfelles ved tilsetning av kalsiumklorid.

Fås ved oksidasjon av 1-propanol og som biprodukt ved tørrdestillasjon av tre eller ved reaksjon mellom karbonmonoksid og etanol.

Som konserveringsmiddel

Flere av esterne har en fruktaktig lukt og brukes ved fremstillingen av kunstige fruktessenser. Propionsyre og propionater, det vil si salter av propionsyre, brukes som konserveringsmiddel (E 280, 281, 282, 283) særlig for å hindre vekst av muggsopp i ost og i bakervarer. I brød virker E281 Natriumpropionat også mot den såkalte trådtrekkbakterien. Tillatt brukt i begrenset mengde.

Omsetning i kroppen

I dyreorganismen dannes noe propionsyre ved nedbrytning av visse aminosyrer. Store mengder dannes fra karbohydrater i vommen hos drøvtyggere.

Propionsyre er utgangspunkt for dannelse av glukose i leveren i prosessen som kalles glukoneogenesen. Koenzym A-derivatet av propionsyren blir først karboksylert til metylmalonsyre-CoA, som så omdannes til sitronsyresykluskomponenten ravsyre-CoA. Vitamin B 12 er nødvendig for denne omdannelsen, mens B-vitaminet biotin deltar ved karboksyleringen. Ravsyre-CoA omdannes til oksaleddiksyre og videre til glukose.

Giftighet

Propionsyre virker etsende på øynene, huden og åndedrettsorganene. Symptomene er smerter i halsen, hoste, kortpustethet og åndenød, øm hud, røde, såre øyne, nedsatt synsevne, magesmerter og brekninger. Ved kontakt med propionsyre, kontakt Giftinformasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg