Polysakkarid  i cellevegger og midtlameller i planter som kan tiltrekke seg og holde på vann. Pektin er bygget opp av monomere med galakturonsyre og rhamnose.  Et nettverk av cellulosefibriller, hemicelluloser og strukturproteiner er innleiret sammen med pektin i celleveggene, og pektinet gir plastisitet og formbarhet ved vekst av cellene. Både bor (H2BO3-) og kalsium (Ca2+) er bundet til pektin i celleveggene. Kollenkym er levende styrkevev med ujevne veggfortykkelser som inneholder mye pektin.

Umoden frukt og bær inneholder mye pektin, men under modning blir pektin brutt ned til mindre bestanddeler av enzymet polygalakturonase (pektinase). Pektin får derved minsket evne til å holde på vann, noe som  gjør frukt og bær mer saftig, samtidig som innholdet av sukker, farge, duft- og smaksstoffer øker, en prosess som har til formål å lokke til seg fruktspisere (frugivore) som sprer frøene.  Fruktpektin har evne til å holde på større mengder vann og danne en gel og geláktig struktur, og blir benyttet som et fortyknigsmiddel i syltetøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.