Nordland - administrasjon, skoler m.m

Bodø er sete for fylkesmannens og fylkeskommunens administrasjon og sete for biskopen i Sør-Hålogaland. Det er 20 videregående skoler i fylket inkludert fire fagskoler (blant annet Nordland kunst- og filmfagskole) og en nettskole; noen av skolene har filialer på mindre steder. I tillegg finnes det tre spesialinstitusjoner, Det er fem folkehøyskoler i fylket.

Nord Universitet med hovedsete i Bodø er etablert fra 2016. Dette omfatter også de tidligere høyskolene i Nordland og Nord-Trøndelag. Avdeling av Handelshøyskolen BI i Mo i Rana.

Fylket har to sykehusforetak med syv somatiske avdelinger, i Bodø, Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana, Narvik, Gravdal i Lofoten og Stokmarknes i Vesterålen. Psykiatriske avdelinger i Bodø og Narvik. Fylkesmuseum i Bodø.

Fylkets største aviser er Avisa Nordland (Bodø), Lofotposten (Svolvær), Bladet Vesterålen (Sortland), Fremover (Narvik) og Rana Blad (Mo). Det gis i tillegg ut åtte lokalaviser i fylket, fire på Helgeland, to i Salten og to i Vesterålen. NRK har distriktskontor i Bodø, lokalkontor i Mo, Narvik og Sortland.

Nordland er delt i 44 kommuner. Fylket svarer til Sør-Hålogaland bispedømme som består av åtte prostier med 87 sogn. Fylket omfatter syv tingrettsdistrikter hvorav ett (Ofoten) omfatter tre kommuner i Troms. Fylket utgjør ett politidistrikt med unntak av Bindal som hører til Trøndelag politidistrikt. Politidistriktet har 32 politistasjons- og lensmannsdistrikter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg