Nordland – administrasjon, skoler m.m

Bodø er sete for fylkesmannens og fylkeskommunens administrasjon og sete for biskopen i Sør-Hålogaland. Det er 20 videregående skoler i fylket inkludert fire fagskoler (blant annet Nordland kunst- og filmfagskole) og en nettskole; noen av skolene har filialer på mindre steder. I tillegg finnes det tre spesialinstitusjoner,  Det er fem folkehøyskoler i fylket.

Nord Universitet med hovedsete i Bodø er etablert fra 2016. Dette omfatter også de tidligere høyskolene i Nordland og Nord-Trøndelag. Avdeling av Handelshøyskolen BI i Mo i Rana.

Fylket har to sykehusforetak med syv somatiske avdelinger, i Bodø, Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana, Narvik, Gravdal i Lofoten og Stokmarknes i Vesterålen. Psykiatriske avdelinger i Bodø og Narvik. Fylkesmuseum i Bodø.

Fylkets største aviser er Avisa Nordland (Bodø), Lofotposten (Svolvær), Bladet Vesterålen (Sortland), Fremover (Narvik) og Rana Blad (Mo). Det gis i tillegg ut åtte lokalaviser i fylket, fire på Helgeland, to i Salten og to i Vesterålen. NRK har distriktskontor i Bodø, lokalkontor i Mo, Narvik og Sortland.

Nordland er delt i 44 kommuner. Fylket svarer til Sør-Hålogaland bispedømme som består av åtte prostier med 87 sogn. Fylket omfatter syv tingrettsdistrikter hvorav ett (Ofoten) omfatter tre kommuner i Troms. Fylket utgjør ett politidistrikt med unntak av Bindal som hører til Trøndelag politidistrikt. Politidistriktet har 32 politistasjons-  og lensmannsdistrikter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.