Faktaboks

Tysfjorden

lulesamisk Divtasvuodna

Stetinden
Stefjorden med Stetinden i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Stefjorden
Utsikt til Stefjorden (nærmest) og Tysfjorden fra Stetinden.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Tysfjorden er en fjord i Narvik og Hamarøy kommuner i Nordland. Fjorden strekker seg sørover fra indre del av Vestfjorden. Den utvider seg like innenfor munningen til et fjordbasseng, Haukøyfjorden. Herfra skjærer Stefjorden seg inn mot øst til det kjente fjellet Stetind som fra en høyde på 1392 moh. går rett i fjorden, likeledes to kortere fjorder, Tømmeråsfjorden og Fuglfjorden, mot sørøst. Ved Hulløya, som ligger midt i fjorden noe sør for Haukøyfjorden, deler Tysfjorden seg i fire trange fjordarmer: Hellmofjorden mot sør, Grunnfjorden og Mannfjorden mot sørøst og Inner-Tysfjorden mot øst.

Fra Vestfjorden til Hellmobotn lengst sør er fjorden 62 km lang, og fra fjordbotnen er det bare 6,3 km til riksgrensen. Tysfjorden er omgitt av ville fjell og er Nord-Norges nest dypeste fjord med største dybde i Haukøyfjorden på 725 m.

Over munningen går bilfergen BognesSkarberget , den eneste fergestrekningen på E6 i Norge. Lenger inne i fjorden går det bilferge mellom Drag og administrasjonssenteret Kjøpsvik på østsiden av fjorden (fylkesveg 827).

Tysfjorden er om høsten og vinteren samlingssted for spekkhoggere; en turistattraksjon det går organiserte utflukter til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg