Junkerdalen, dal i Saltdal kommune, Nordland, sidedal mot øst fra Lønsdalen, som er den øverste del av Saltdalen. Junkerdalen har 70 innbyggere (2016). Nederste del av dalen er et trangt gjel med den farlige Junkerdalsura på nordsiden, kjent for sin artsrike vegetasjon med sjeldne planter. Plantelivet ble fredet i et område på 440 km2 (Junkerdal/Balvatn plantefredningsområde) allerede i 1928 og 1935. I den øvre delen vider dalen seg ut med gode vilkår for jord- og skogbruk. Ved munningen av Junkerdalen ligger det markerte, kjegleformede fjellet Solvågtind (1559 moh.).

Ved Storjord tar Rv. 77 av fra E 6 og følger Junkerdalen østover til Sverige. Turisttrafikk med blant annet Graddis fjellstue og Junkerdal Fjellsenter. I 2004 ble Junkerdal nasjonalpark opprettet. Den strekker seg nordover til Sulitjelma og omfatter områder også i Fauske kommune.

Navnet. Etter tradisjonen navn etter lensherren Preben von Ahnen, kalt Junkeren, som drog gjennom dalen på hærtokt til Sverige; ordet junker lånt fra tysk i middelalderen, betyr egentlig 'ung herre'. Navnet kan også ha sammenheng med det samisk mytologiske junkar, 'en gud'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.