Junkerdalen

Junkerdalen
Utsikt over Junkerdalen fra Solvågtinden.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Junkerdalen er en dal i Saltdal kommune i Nordland. Den er en sidedal mot øst fra Lønsdalen, som er den øverste delen av Saltdalen. Junkerdalen har 57 innbyggere (2022). Nederste del av dalen er et trangt gjel med den farlige Junkerdalsura på nordsiden, som er kjent for sin artsrike vegetasjon med sjeldne planter. Plantelivet ble fredet i et område på 440 kvadratkilometer (Junkerdal/Balvatn plantefredningsområde) allerede i 1928 og 1935. I den øvre delen vider dalen seg ut med gode vilkår for jord- og skogbruk. Ved munningen av Junkerdalen ligger det markerte, kjegleformede fjellet Solvågtind, som strekker seg 1559 meter over havet.

Ved Storjord tar riksvei 77 av fra E6 og følger Junkerdalen østover til Sverige. Det er turisttrafikk i dalen med blant annet Graddis fjellstue og Junkerdal Fjellsenter. I 2004 ble Junkerdal nasjonalpark opprettet. Den strekker seg nordover til Sulitjelma og omfatter områder også i Fauske kommune.

I følge tradisjonen er navnet etter lensherren Preben von Ahnen, kalt Junkeren, som drog gjennom dalen på hærtokt til Sverige. Her er ordet junker lånt fra tysk i middelalderen, og betyr egentlig 'ung herre'. Navnet kan også ha sammenheng med det samisk mytologiske junkar, som betyr 'en gud'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg