Andenes (tettsted i Andøy)

Artikkelstart

Andenes er et tettsted i Andøy kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1,8 km², og har 2515 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi

norrønt Andarnes, førsteleddet kan være genitivformen andar, nyere amdar, av det norrøne øynavnet Ǫmd. Dette er ikke sikkert forklart, men kan ha sammenheng med norrønt ama, ‘gni, skure’ og sikter i så fall til skuring fra havet.

Innbyggertall
2515 (SSB, 2021)
Landareal
1,8 km²
Tettstedsnummer
7861 Andenes

Andenes er administrasjonssenter i Andøy kommune. Tettstedet ligger på nordspissen av Andøya og strekker seg vestover langs kysten til Toften mens Andøya lufthavn, Andenes ligger på østkysten like sør for tettstedet. Her ligger også Andøya flystasjon. Et moloanlegg (2,5 kilometer langt), bygd i årene 1895–1905, beskytter havnen mot Norskehavet som står rett på.

Andenes er et av de største fiskeværene i Nord-Norge, med rikt helårsfiske og stor fiskeeksport. Havfiskeselskap med moderne trålere, fryserier og anlegg for filetering. Andenes har betongvarefabrikk og mekanisk verksted. Tettstedet har adskillig turisttrafikk, kanskje særlig kjent for sine havfisketurer og hvalsafarier. Polarmuseum, del av Andøymuseet. Andenes kirke er en langkirke i tre fra 1876.

Kart

Andenes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg