Statnett sitt hovedkontor i Nydalen i Oslø
.
Lisens: CC BY SA 4.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Statnett SF er et norsk statsforetak, eid av staten ved Olje- og energidepartementet. Selskapet drifter det sentrale strømnettet i Norge, Transmisjonsnettet, og er systemansvarlig for det norske kraftsystemet.

Statnett drifter mer enn 11 000 km med høyspentlinjer og 150 koplings- og transformatorstasjoner over hele landet. Transmisjonsnettet har det høyeste spenningsnivået i det norske strømnettet, vanligvis på 300 til 420 kV, men i enkelte deler av landet inngår også linjer på 132 kV-nivå.

Statnett har systemansvaret for det norske kraftsystemet. Dette innebærer at selskapet skal ivareta forsyningssikkerheten ved å sørge for balanse mellom produksjon og forbruk til enhver tid, holde spenningen på riktig nivå, sørge for tilstrekkelig med reservekapasitet, ha tilstrekkelig beredskap for ulike feilsituasjoner, samt ha riktig dimensjonerte og driftssikre anlegg.

Statnett har også driftsansvaret for for all kraftutveksling med utlandet. Sammen med tilsvarende systemansvarlige selskaper i de nordiske landene og de baltiske stater eier Statnett kraftbørsen Nord Pool ASA.

Statnett ble opprettet i 1991 ved en deling av Statskraftverkene i en avdeling for kraftproduksjon, Statkraft, og en avdeling for nettdrift, Statnett. Statnett hadde i 2023 ca. 1600 ansatte, med hovedkontor i Nydalen i Oslo. Selskapets styreleder er Nils Kristian Nakstad og konsernsjef er Hilde Tonne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Lars-Petter Andersen

Hei. Den eksterne lenken linker til en Statkraft årsrapport, ikke en Statnett årsrapport.

svarte Erik Bolstad

Takk! Jeg fjernet lenken nå.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg