Statnett SF

Statnett SF sin logo.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Statnett SF er et statsforetak, eid av staten ved Olje- og energidepartementet. Selskapet drifter Sentralnettet og er systemansvarlig for det norske kraftsystemet.

Statnett drifter om lag 11 000 km med høyspentlinjer, hovedsakelig sentralnett og 150 koplings- og transformatorstasjoner over hele landet.

At Statkraft er systemansvarlig for kraftsystemet innebærer at selskapet skal ivareta forsyningssikkerheten ved å sørge for balanse mellom produksjon og forbruk til enhver tid, holde spenningen på riktig nivå, sørge for tilstrekkelig med reservekapasitet, ha tilstrekkelig beredskap for ulike feilsituasjoner, samt ha riktig dimensjonerte og vedlikeholdte anlegg.

Statnett har også driftsansvaret for for all kraftutveksling med utlandet. Sammen med tilsvarende systemansvarlige selskaper i de nordiske landene og Baltikum eier Statkraft kraftbørsen Nord Pool ASA.

Statnett ble opprettet i 1991 ved en deling av Statskraftverkene i en avdeling for kraftproduksjon, Statkraft, og en avdeling for nettdrift, Statnett. Statkraft har i 2018 ca. 1400 ansatte, med hovedkontor i Nydalen i Oslo.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg