Faktaboks

Etymologi
opprinnelig Leiknes, samlingsplass for lek og dans; kan også komme av leika, ‘virvle’, om strømforholdene
Innbyggertall
3763 (SSB, 2023)
Landareal
2,7 km²
Tettstedsnummer
7802 Leknes

Leknes er et tettsted i Vestvågøy kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,7 km², og har 3763 innbyggere (2023).

Leknes er administrasjonssenter i Vestvågøy kommune. Tettstedet ligger på sørvestre del av Vestvågøya, på det lave eidet mellom de innerste delene av Buksnesfjorden i sør og Offersøystraumen i nordvest. Nord for tettstedet store myrområder med flere småvann.

Leknes er et viktig handels- og servicesenter med regionale funksjoner for Lofoten. Her ligger Vest-Lofoten videregående skole. Leknes har flere regionale administrative funksjoner som for eksempel NAV Arbeid, NAV Trygd og Ligningskontor. Her er etablert Lofoten Næringshage som tar sikte på å være et verdiskapende IKT- og kompetansemiljø. Leknes har noe industri, blant annet fiskeforedling (Lofotprodukt AS, ullvareindustri og mekanisk verksted.

Det er kortbaneflyplass umiddelbart nord for tettstedet. Leknes havn i den sørlige utkanten av tettstedet er en viktig cruisebåthavn med rundt 70 anløp i året.

Kommunestyret vedtok 2002 at Leknes kan benytte betegnelsen by.

Kart

Leknes
Leknes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg